Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demanti tvrdnji sindikalaca

Ministarstvo opovrgava da je ukinuto plaćanje dežurstava liječnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravlja priopćenjem je demantiralo da je liječnicima ukinuto plaćanje prekovremenog rada.

Ministarstvo zdravlja opovrgnulo je danas tvrdnje predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića da je liječnicima ukinuto plaćanje prekovremenog rada, istaknuvši kako se po važećem kolektivnom ugovoru dežurstva plaćaju 9, 13 ili 18 posto od osnovne plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štrajk se više neće plaćati Ostojić poručio Babiću: Novih kolektivnih pregovora neće biti Slika nije dostupna Najduži štrajk Posljedice štrajka liječnika sve veće: 'Pacijenti, strpite se još malo'

Nije točno da je liječnicima ukinuto plaćanje prekovremenog rada, kako to neprestano tvrdi predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, i tako javnost namjerno dovodi u zabludu, kaže se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

>> Ostojić: 'Osigurat ćemo maksimalnu skrbi za pacijente'

Babićeve tvrdnje javnost najčešće tumači kao da liječnici moraju dežurati besplatno, što nije istina jer im se dežurstva plaćaju, ističe Ministarstvo.

Po važećem kolektivnom ugovoru, prema kojem se obračunavaju i isplaćuju plaće u zdravstvenom sustavu, dežurstva se plaćaju 9, 13 ili 18 posto od osnovne plaće.

To znači da se za jedno dežurstvo osnovna plaća liječnika prosječno uveća za neto iznos od 1.050 do 1.300 kuna, ovisno o tome dežura li liječnik radnim danom, vikendom ili blagdanom, kaže se u priopćenju.

Babić je nedavno odbio potpisati kolektivni ugovor koji je Vlada potpisala sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi, tvrdeći da su neka rješenja u tom ugovoru, kao što su kvalifikacije dežurstava i plaćanje prekovremenog rada, protuzakonita.

Sindikati liječnika i medicinskih sestara tražili su da im Vlada vrati plaće i materijalna prava koja su imali po bivšem kolektivnom ugovoru, koji je poništen na sudu, a nakon što je Vlada to odbila, najavili su štrajk. Budući da je postupak mirenja propao očekuje se da će štrajk u bolnicama biti organiziran u rujnu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene