Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatizacijski sustavi

Predstavljeni projekti: Evo što će ministarstvo poduzeti za zaštitu ozonskog sloja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt zamjene kompletnih klimatizacijskih sustava ili radne tvari koje koriste u osam javnih institucija vrijedan je 6,5 milijuna kuna.

Na Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja 16. rujna Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavilo je aktivnosti i projekte koje poduzima u cilju zaštite ozonskog sloja vrijedne oko 8,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prikupljeno 600.000 potpisa Ekocid će se uskoro strogo kažnjavati: "Važan faktor protiv ozbiljne ekološke štete" Ilustracija šokantni prizori VIDEO Uginuli pingvini preplavili plaže dijela Latinske Amerike: ''Ovo nije normalno''

Projekt zamjene kompletnih klimatizacijskih sustava ili radne tvari koje koriste u osam javnih institucija vrijedan je 6,5 milijuna kuna. Sa 5 milijuna kuna ga financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 1,5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo iz Multilateralnog fonda za provedbu Montrealskog protokola.

'U KBC-u Sestre Milosrdnice, KBC-u Split, KBC-u Osijek, HNK-u Split i MUP-u obavit će se kompletne zamjene postojećih klimatizacijskih uređaja novima, a u Općoj bolnici 'Dr. Josip Benčević', Galeriji Klovićevi dvori i Nacionalnom parku Brijuni radi se o zamjeni postojeće radne tvari. Ovim projektom iz upotrebe će se izbaciti čak 1116 kilograma tvari koja oštećuje ozonski sloj. To je 40 posto više od rezultata koje zahtjeva projekt. Značajan je i ukupan doprinos utjecaja na globalno zagrijavanje u iznosu od čak 4 tone ugljičnog dioksida', istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller na konferenciji za novinare.

Pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac istaknula je kako je globalnom akcijom i ukidanjem proizvodnje i potrošnje većine štetnih tvari, ozonski sloj na dobrom putu oporavka.

'Sljedeći korak je uvođenje novih, zelenih tehnologija, poput novih klimatizacijskih uređaja koji ne sadrže tvari koje oštećuju ozonski sloj. Zato pokrećemo i sufinanciramo brojne projekte kojima je cilj zaštita ozonskog sloja ukupne vrijednosti oko 8,5 milijuna kuna. Prelaskom na zeleno gospodarstvo, uz zaštitu okoliša, omogućujemo rast i razvoj, povećanje konkurentnosti, razvoj inovacija, nova radna mjesta i veći standard građana', istaknula je Šćulac Domac.

Zelena akcija: Vlada zbog nafte stavlja na kocku najvrjedniji nacionalni prirodni resurs - Jadran

U okviru projekta 'Ukidanje potrošnje HCFC-a u RH' Hrvatskoj je 2010. iz Multilateralnog fonda za provedbu Montrealskog protokola odobreno 3,3 milijuna kuna. Tim sredstvima financiraju se brojne mjere i aktivnosti sa ciljem smanjenja oštećenja ozonskog sloja, poput educiranja carinskih djelatnika radi suzbijanja nezakonitog trgovanja kontroliranim i zamjenskim tvarima, edukacije inspektora zaštite okoliša, nastavnika u srednjim strukovnim školama.

Među njima su i nabava demonstracijskih klimatizacijskih uređaja koji umjesto fluoriranih stakleničkih plinova kao radnu tvar koriste propan za osam srednjih strukovnih škola te sufinanciranje projekta zamjene klimatizacijskih sustava u javnim institucijama, rekla je Šćulac Domac.

Na konferenciji su govorile i predstavnice dviju od osam javnih institucija obuhvaćenih projektom - ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Marina Viculin i sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre Milosrdnice Vesna Šerić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene