Ministarstvo uprave utvrdilo je da je u registru birača 27. travnja 2019. upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj te da je za raspisivanje sindikalnog referenduma "67 je previše" potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa.

Galerija


"Ministar uprave Lovro Kuščević donio je rješenje kojim se utvrđuje da je u registru birača na dan 27. travnja 2019. u 00:00 sati upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da deset posto od tog broja iznosi 373.568", objavljeno je u subotu na internetskim stranicama tog ministarstva.

Vezani članci Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Sindikalist Ribić: "Ako skupimo potpise i Vlada ne raspiše referendum, poslat ćemo ljude na ulicu" Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (Foto: Dnevnik,hr) Ministar Pavić otkrio koliko će rasti mirovine, pa se opet sjetio obitelji: "Svjestan sam koliko je to. I moja baka ima 1800 kuna mirovine"

Podsjećaju i da je Inicijativa "67 je previše“, odnosno Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, najavio početak prikupljanja potpisa te je 27. travanj 2019. određen kao prvi dan prikupljanja potpisa (referentni dan).

Ministarstvo uprave, navode, dužno je sukladno Odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske od 10. prosinca 2014. godine, posebnim rješenjem utvrditi ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj na referentni dan u ponoć (referentni sat) te je isti dan to rješenje dužno objaviti na svojim internetskim stranicama i dostaviti ga za objavu u "Narodnim novinama".

Sindikalna inicijativa "67 je previše" u ponoć je na Trgu bana Jelačića počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina. Diljem Hrvatske u iduća dva tjedna bit će otvoreno oko 300 štandova na kojima građani mogu dati svoj potpis za raspisivanje referenduma.

Krešimir Sever: "Odaziv je više nego dobar"

Na prvi dan prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv mirovinske reforme Krešimir Sever iz sindikalne inicijative "67 je previše" istaknuo je u subotu zadovoljstvo odazivom građana, koji je, kaže, u Zagrebu "više nego dobar", a nešto je slabiji jedino u istočnoj Slavoniji zbog vremenskih uvjeta.

"Konkretne podatke još nemamo, ali po informacijama s terena odaziv je više nego dobar", izjavio je Sever Hini te ponovio uvjerenost da će se u dva tjedna uspjeti prikupiti više od 373.568 potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma za vraćanja dobne granice na 65 godina za odlazak u punu mirovinu. (Hina)