U ponoć počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv umirovljenja u 67. godini života. Od subote će se tijekom iduća dva tjedna potpisi skupljati u cijeloj Hrvatskoj. Referendumsko pitanje sastavljeno je u obliku Zakona, a krajnji mu je cilj vratiti dob za umirovljenje sa 67 na 65 godina. Resorni ministar reformu je branio na konferenciji za novinare, a ispred ulaska u hotel dočekali su ga prosvjednici. Priznao je da su mirovine male, no i napao sindikate da će ih referendumom dodatno smanjiti.

Galerija


S točnim brojem potpisa koje je potrebno skupiti, Ministarstvo uprava još ne izlazi, no zadnje pretpostavke govore kako će se kretati između 370 i 380 tisuća. Jedan od sindikalnih vođa koje organiziraju prikupljanje potpisa, Krešimir Sever, kaže da, s obzirom na potporu koju dobiva prikupljanje potpisa za referendum, vlast strepi. Kazao je da se tezom da će oni koji daju svoj potpis državu u narednih 20 godina oštetiti za 40 milijardi kuna ''želi uplašiti narod jer se vladajući boje potpisa na ovoj inicijativi''.

Vezani članci Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Predsjednik sindikata nezadovoljan pregovorima: ''Umjesto da vlast preuzme odgovornost, ona ju prebacuje na poslodavaca'' Krešimir Sever Aladrović o ideji "sindikalnog poreza": "To je samo jedan od prijedloga", Sever: "Nismo pohlepni, novac može ići i u humanitarne svrhe"

Sever kaže da se tim brojkama želi i Ustavnom sudu poslati poruka da su njihove namjere opasne. ''Ja mislim da u to više nitko ne može povjerovati. Što je više takvih poruka, to vuiše potpore dobivamo, a Ustavni sud je preozbiljan da bi se dao navući na tako tanak led'', kazao je Sever i pozvao građane da dođu potpisati i dokažu vlasti da takve odluke ne može donositi bez građana.

Krešimir Sever vjeruje u uspjeh inicijative za prikupljanje potpisa te da se vlast očigledno boji građana. Komentirao je i odluku zagrebačke nadbiskupije koja je odbila molbu da se ispred crkava potpisuju zahtjevi, što je podržao i premijer.

''Naravno da jest ako su tako bliski jedni s drugima. Međutim, sva sreća da postoje drugi biskupi i druge nadbiskupije, a povrh toga, ako nećemo biti pred crkvom, bit ćemo par koraka dalje od crkve na javnoj površini pa ćemo tamo skupljati. Ovime si je zagrebačka nadbiskupija sasvima sigurno pucala u vlastitu nogu jer svi komentari koje smo dobili nakon te odluke pokazuju da je zagrebačka nadbiskupija apsolutno neuvjerljiva u onome što govori i radi'', kazao je Sever i dodao da s drugim nadbiskupijama nije bilo problema.

Okrugli stol na temu mirovinske reforme u petak je održao HDZ, dok oporba javno podupire inicijativu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju