Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skupljat će se dva tjedna

Počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv mirovinske reforme: ''Brojkama se želi uplašiti narod jer se vlast boji''

Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr)
Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Goleš i Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U ponoć počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv umirovljenja u 67. godini života. Od subote će se tijekom iduća dva tjedna potpisi skupljati u cijeloj Hrvatskoj. Referendumsko pitanje sastavljeno je u obliku Zakona, a krajnji mu je cilj vratiti dob za umirovljenje sa 67 na 65 godina. Resorni ministar reformu je branio na konferenciji za novinare, a ispred ulaska u hotel dočekali su ga prosvjednici. Priznao je da su mirovine male, no i napao sindikate da će ih referendumom dodatno smanjiti.

S točnim brojem potpisa koje je potrebno skupiti, Ministarstvo uprava još ne izlazi, no zadnje pretpostavke govore kako će se kretati između 370 i 380 tisuća. Jedan od sindikalnih vođa koje organiziraju prikupljanje potpisa, Krešimir Sever, kaže da, s obzirom na potporu koju dobiva prikupljanje potpisa za referendum, vlast strepi. Kazao je da se tezom da će oni koji daju svoj potpis državu u narednih 20 godina oštetiti za 40 milijardi kuna ''želi uplašiti narod jer se vladajući boje potpisa na ovoj inicijativi''.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati" Slika nije dostupna Od jeseni INFOGRAFIKA Novi zakoni o radu i mirovinska reforma, evo što DONOSE

Sever kaže da se tim brojkama želi i Ustavnom sudu poslati poruka da su njihove namjere opasne. ''Ja mislim da u to više nitko ne može povjerovati. Što je više takvih poruka, to vuiše potpore dobivamo, a Ustavni sud je preozbiljan da bi se dao navući na tako tanak led'', kazao je Sever i pozvao građane da dođu potpisati i dokažu vlasti da takve odluke ne može donositi bez građana.

Krešimir Sever vjeruje u uspjeh inicijative za prikupljanje potpisa te da se vlast očigledno boji građana. Komentirao je i odluku zagrebačke nadbiskupije koja je odbila molbu da se ispred crkava potpisuju zahtjevi, što je podržao i premijer.

''Naravno da jest ako su tako bliski jedni s drugima. Međutim, sva sreća da postoje drugi biskupi i druge nadbiskupije, a povrh toga, ako nećemo biti pred crkvom, bit ćemo par koraka dalje od crkve na javnoj površini pa ćemo tamo skupljati. Ovime si je zagrebačka nadbiskupija sasvima sigurno pucala u vlastitu nogu jer svi komentari koje smo dobili nakon te odluke pokazuju da je zagrebačka nadbiskupija apsolutno neuvjerljiva u onome što govori i radi'', kazao je Sever i dodao da s drugim nadbiskupijama nije bilo problema.

Okrugli stol na temu mirovinske reforme u petak je održao HDZ, dok oporba javno podupire inicijativu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene