U Hrvatskoj je svaki treći razvod konfliktan, a radi se o problemu koji ne rješavaju ni dosadašnji obiteljski zakon ni povučeni nacrt.


U našoj priči upoznajte roditelje koji ne mogu svoje dijete vidjeti kad god to žele, a jedan od njih svog sina nije vidio više od mjesec dana. Upravo takve probleme konfliktnih razvoda, smatraju u Udruzi za ravnopravno roditeljstvo, ne rješava povučeni prijedlog Obiteljskog zakona, kao ni ovaj aktualni.

Damir je u tri godine u brakorazvodnoj parnici. Djecu viđa nekoliko sati na tjedan i svaki drugi vikend.

Vezani članci Velimir Visković i Bojana Mijović (Foto: Facebook) Sreća zbog rođenja kćeri: Hrvatski književni kritičar u 68. godini dobio četvrto dijete! Chris Hemsworth (Foto: Instagram) Dirljivi trenuci: Fotografije poznatih očeva i njihove djece koje će rastopiti vaša srca

"Nekih 46 sati mjesečno. U odnosu na drugu stranu kojoj ostaje 670 sati mjesečno", objašnjava Damir Doroda iz Rugvice.

Svaki treći razvod u Hrvatskoj je takozvani konfliktan. Ni dosadašnji zakon ni povučeni nacrt ne rješavaju taj problem.

"Više od 1500 djece ne viđa jedan roditelj ili ga viđa daleko manje od sudske odluke. U pravilu riječ je o očevima", kaže Oliver Čanić, predsjednik hrvatske Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

U toj situaciji je Berislav.

"Kako ću se osjećati? Teško. Kad svoje dijete ne vidim više od mjesec dana. Dijete koje je bilo sretno, zadovoljno s ocem na moru", priča sa suzama u očima Berislav Sekulić iz Slavonskog Broda.

Pravobraniteljica: Aktualni zakon je po tom pitanju dobar

Pravobraniteljica smatra da je aktualni zakon po tom pitanju dobar.

"Dobar okvir za na neki način poticanje susreta i druženja s onim drugim roditeljem s kojim roditelj ne živi, kao i za sankcioniranje manipulativnog roditelja", objašnjava Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Povučeni nacrt zakona, kažu u udruzi, jedva da su stigli pročitati za posljednji sastanak.

"Dobili smo radne materijale u četvrtak u 6 popodne za sastanak u petak u 12 sati", tvrdi Hrvoje Jukić, predstavnik udruge za ravnopravno roditeljstvo u radnoj skupini. Kažu, nije bilo nikakvog glasovanja pa smatraju da šira radna skupina nije podržala nacrt. Protive se i definiranju obitelji u zakonu.

"Radi se o svjetonazorskom pitanju. A po ovoj definiciji, činjenica je da je nismo i nećemo podržati je da velika većina nas ne predstavlja obitelj", kaže Jukić.

Ministrica i dalje šuti. Na naš upit o tome kada će se i tko će dorađivati povučeni prijedlog Zakona, stigao je tek šturi odgovor iz ministarstva: "Procedura je u tijeku i momentalno nećemo davati pojedinačne izjave za medije. Bit ćete pravovremeno obaviješteni."

I tako javnost opet ne zna kada se može očekivati novi prijedlog, kao ni to hoće li ista skupina raditi na tom Zakonu koji itekako utječe na živote građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr