Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPISANA TJERALICA

Ministarstvo pravosuđa oglasilo se o privođenju članice ruske skupine Pussy Riot

Nakon što je hrvatska policija privela članicu ruske grupe Pussy Riot, o svemu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Hrvatska policija privela je članicu ruske grupe Pussy RiotAjsoltan Nijazovu, koju turkmenistanski režim traži zbog navodne pronevjere novca. Njezina odvjetnica Lina Budak ranije je izjavila kako je posebno brinu navodi klijentice o tome da su uvjeti u hrvatskim zatvorima gori nego oni u ruskim zatvorima gdje je Ajsoltan provela šest godina.

U srijedu poslijepodne oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je negiralo navode da su članici grupe Pussy Riot uskraćena temeljna ljudska prava.

"Nakon određivanja istražnog zatvora, proveden je postupak prijma u zatvorski sustav. Istražnoj zatvorenici predana je čista posteljina, higijenske potrepštine, papuče i spavaćica. Također, neistine su informacije da zatvorenici nije omogućeno tuširanje, niti odmor. Dodatno, u roku od 24 sata istražnu zatvorenicu pregledala je zatvorska liječnica upravo kako bi joj se pružila sva potrebna medicinska pomoć", istaknuli su u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna interpolova tjeralica "Sramota za Hrvatsku": Na granici uhićena članica Pussy Riota

Pročitajte i ovo Olga Borisova - 2 ANTIRATNA TURNEJA Članica Pussy Riota za Dnevnik Nove TV uoči koncerta u Zagrebu: "Mislim da bismo trebali biti više zabrinuti zbog diktature"

Neosnovane su optužbe, tvrdi Ministarstvo, da zatvorenici nije dana hrana, budući da su joj, tvrde, kao i drugim osobama lišenima slobode, osigurana tri obroka dnevno.

"Podsjećamo da u svim kaznenim tijelima u izradi jelovnika sudjeluje liječnik ili drugi službenik medicinske struke, strukovni učitelj kuhar, ekonom te predstavnik zatvorenika. Svaki pripremljeni obrok kuša upravitelj ili osoba koju ovlasti, a zapažanja se evidentiraju u posebnu evidenciju", istaknuli su iz Ministarstva.

Dodali su kako je uz dozvolu nadležnog suda, istražnoj zatvorenici omogućen posjet izvan uredovnog radnog vremena u kojima su odvjetnicima dozvoljene posjete. Također, zatvorenica, kažu, ostvaruje pravo i na zaprimanje paketa u skladu s odredbama Pravilnika o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora.

"Zatvorenik odnosno zatvorenica, može primati pakete s dopuštenim stvarima težine do 5 kg jedan put u tjednu, uz priloženi popis sadržaja paketa. Svim osobama lišenim slobode osiguran je ravnopravan položaj tijekom boravka u kaznenim tijelima, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama", istaknuli su.

U odnosu na upite o privođenju, Ministarstvo je istaknulo kako su nadležna tijela postupala sukladno raspisanoj međunarodnoj tjeralici. Odluku o pritvoru, duljini trajanja, njegovu ukidanju ili donošenju mjera donosi nadležni sud.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave, postupit će u okviru svojih nadležnosti, kada zaprimi relevantne podatke o konkretnom predmetu. Budući da je postupak u tijeku u ovom trenutku ne mogu se prejudicirati daljnja postupanja nadležnih tijela", rekli su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Ministarstvo pravosuđa i uprave postupit će u skladu s domaćim i međunarodnim pravom pri provedbi postupka kako je propisano Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i utvrditi sve relevantne činjenice u konkretnom predmetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene