Ministarstvo pravosuđa i uprave gradi novi kat Općinskog suda u Splitu, a nema dozvolu - 1
Ministarstvo pravosuđa i uprave gradi novi kat Općinskog suda u Splitu, a nema dozvolu - 1 Foto: Dalmacija News

U Splitu Ministarstvo pravosuđa i uprave gradi novu zgradu Općinskog suda. Odlučili su napravizi dodatnu etažu za koju nemaju građevinsku dozvolu pa su radovi prekinuti prije nekoliko dana.


U Splitu se gradi nova zgrada Općinskog suda. Prvotno je bilo planirano da se igrade samo dva kata, ali iz Ministarstva su se predomislili i započeli graditi treću etažu bez građevinske dozvole. Zbog toga je prije nekoliko dana gradnja prekinuta.

Kako doznaje DalmacijaNews zatražena je i ishođena izmijenjena lokacijska dozvola. No, problem je što izmijenjena građevinska dozvola koja bi zakonski uokvirila tu gradnju van lokacijskih uvjeta ne postoji.

''Ako se nadograđuje etaža van pravomoćne građevinske dozvole, to apsolutno spada u gradnju van lokacijskih uvjeta te se investitor ne može pozvati na stavke prethodno navedenog članka koji dopuštaju, ako su promjene unutar lokacijskih uvjeta, da se izmjena dozvole napravi u bilo kojem trenutku do ishođenja uporabne dozvole već istu treba ishoditi odmah da bi se uopće nastavilo s ciljanom gradnjom'', komentirali su iz Društva arhitekata Split.

Ministarstvo pravosuđa i uprave gradi novi kat Općinskog suda u Splitu, a nema dozvolu - 1 Ministarstvo pravosuđa i uprave gradi novi kat Općinskog suda u Splitu, a nema dozvolu - 2 Foto: Dalmacija News

''Trebali bi znati barem zakonske osnove...''

Iz tvrtke Oslonac d.o.o, koja provodi nadzor gradilišta, priznali su da je gradilište zatvoreno jer ne postoji izmijenjena građevinska dozvola za novi kat. Također, nisu vidjeli ništa sporno o podignutim betonskim blokovima za dodatnu etažu i poručili novinarima da bi ''trebali znati barem zakonske osnove ako već pišu o građevinskoj temi''.

Cjepko COVID autobus Poznati termini cijepljenja bez najave u Zagrebu za sutra: Jedna županija dobila "Cjepka", COVID autobus kojim će građane cijepiti na kućnom pragu

Skidanje maske, ilustracija U Italiji više nisu obavezne maske na otvorenom: "Ovo je ohrabrujući rezultat"

Mislili su da će Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša brzo reagirati i dopustiti izmjene građevinske dozvole.

Zahtjev za izmjenu poslan je 8. lipnja, ali dok građevinska dozvola nije postala izvršna ili pravomoćna, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske kršilo je zakone.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju