Hrvatski učenici uskoro bi mogli imati više praznika. Ministarstvo obrazovanja školama je ponudilo čak četiri opcije praznika. Svaka će županija za svoje učenike birati koliko će odmora imati.

Galerija


Dosadašnji zimski i proljetni praznici za neke učenike bili su sasvim dovoljni. Mili nedostaje škola kada je na praznicima. "Ja volim manje biti na školskim praznicima zato što mi malo nedostaje škola", kaže. 

Vezani članci Blaženka Divjak i Martina Bolšec Oblak - 4 Ministrica Divjak objasnila tko u ponedjeljak mora u školu. Čačiću ne zna odgovoriti: "Da se radi o sedmogodišnjaku, znala bih" Blaženka Divjak Divjak i Plenković složni: "Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu", "Ne vidim što bi trebalo priječiti roditelje i đake"

Tako ne misle oni zaigraniji. Lucija ih voli. "Ja volim biti više na školskim praznicima zato što se više opustim. Ne volim toliko ići u školu, volim školu zbog prijatelja, ali mogu se i preko praznika naći s prijateljima."

Da djeca trebaju više odmora, slažu se ravnatelji i ministrica.

Josip Jukić, ravnatelj OŠ „Mladost" iz Osijeka, kaže: "Ja sam za opciju da djeca imaju u svakom godišnjem dobu po nekoliko dana slobodnih, dana praznika kako bi se uspjeli regenerirati, odmoriti i napuniti baterije za sve izazove koji ih očekuju u narednom školovanju."

Ministrica Blaženka Divjak kaže da se to pokazuje bolje od modela koji mi imamo, prema iskustvima država poput Finske, Njemačke i susjedne nam Slovenije.

U prvoj opciji učenici bi praznike imali kao i do sada dva puta, prema drugoj i trećoj tri puta - dobili bi jesenske praznike, zimski bi bili kraći, a proljetni ostaju. Četvrta opcija nudi najviše malih odmora, jesenski, dva zimska i proljetni.

Četiri opcije školskih praznika

Opcija 1
- zimski praznici: od 23. prosinca do 10. siječnja
- proljetni praznici: od 14. travnja do 17. travnja

Opcija 2
- jesenski praznici: od 28. listopada do 31. listopada
- zimski praznici: od 23. prosinca do 3. siječnja
- proljetni praznici: od 14. travnja do 17. travnja

Opcija 3
- jesenski praznici: od 28. listopada do 31. listopada
- zimski praznici: od 23. prosinca do 10. siječnja
- proljetni praznici: od 9. travnja do 10. travnja

Opcija 4
- jesenski praznici: od 28. listopada do 31. listopada
- zimski praznici I.: od 23. prosinca do 3. siječnja
- zimski praznici II.: od 24. veljače do 28. veljače
- proljetni praznici: od 9. travnja do 10. travnja

Koliko će puta učionice biti prazne, odlučit će škole i osnivači. Najviše odmora učenici će imati ako se odabere četvrta opcija, na praznicima će biti 18 dana. "Učenici, a to se pokazalo potrebnim, imaju mogućnost ipak odmoriti se tjedan dana svaka dva mjeseca. To je važno", ističe ministrica.

Od iduće će godine prvi put svaka županija imati svoj školski kalendar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

"Kompleksna politička situacija natjerat će Hrvatsku da počne stvarati vlastite politike"