Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi školski kalendar

Objavljen plan za iduću godinu: Zimski praznici u dva dijela, učitelji žele da dan u listopadu bude bez nastave

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo obrazovanja objavilo je prijedlog novog školskog kalendara prema kojemu bi se zimski praznici trebali održavati u dva dijela.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na e-Savjetovanju je objavilo prijedlog novog školskog kalendara prema kojem bi nova nastavna godina trebala početi 4. rujna 2023., a završiti 21. lipnja 2024. godine, odnosno 17. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole.

Prvi, odnosno jesenski odmor trebao bi početi 2. studenoga i trajati do 3. studenoga 2023. godine, s tim da nastava počinje 6. studenoga jer je 4. i 5. vikend, stoji u stoji u Nacrtu odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./2024.

Pročitajte i ovo Školarci poljoprivrednici - 3 Vrijedne ruke učenika Osječki školarci sami proizvode hranu: Od voća i povrća rade gotove proizvode koje prodaju

Zimski praznici podijeljeni su u dva dijela: prvi dio od 27. prosinca do 5. siječnja 2024. godine, s tim da nastava počinje 8. siječnja. Drugi dio praznika počinje 19. veljače i završava 23. veljače 2024. godine, a u školske klupe bi se prema novom planu učenici trebali vratiti 26. veljače.

Proljetni praznici počinju 28. ožujka 2024. godine, službeno završavaju 5. travnja 2024. godine, a s nastavom se počinje od 8. travnja. Nakon toga slijedi ljetni odmor, koji počinje 24. lipnja.

Javna rasprava o novom kalendaru

O novom planu otvorena je i javna rasprava, koja će trajati do 31. ožujka, a jedna od tema je ponovno cijepanje zimskih praznika na dva dijela. Naime, dio prosvjetara smatra da bi se oni trebali održavati u komadu.

"Radim već 18 godina u srednjoj školi i smatram da dijeljenje zimskih praznika na dva dijela dodatno otežava nastavni proces jer je učenicima nakon praznika u veljači opet potreban period privikavanja. Smatram kako je kontinuitet u usvajanju gradiva nužan i olakšava, kako nama nastavnicima tako i učenicima, objektivno vrednovanje", napisala je jedna učiteljica.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKORO PROGRAM CJELODNEVNE NASTAVE Velike promjene u školama: Stižu novi predmeti, nekima se povećava broj sati, a ni tjelesni više neće biti isti

Međutim, ima i onih koji smatraju da je bolje kada djeca imaju više kraćih praznika.

"Kao roditelj tvrdim kako su učestalije pauze poželjne, kako djeci tako i nama roditeljima. Imamo više slobodnog vremena za provesti zajedno i priliku da predahnemo od svakodnevnog brzog tempa života. Također, pozdravljam i trajanje školske godine do 21. lipnja, može i duže. Ionako ne znamo kud s djecom ta dva mjeseca pod ljetnim praznicima", napisala je jedna majka.

Jedna od tema je i Svjetski dan učitelja, koji se obilježava 6. listopada. Neki su sudionici rasprave predložili da se taj dan učini nenastavnim i prigodnim programima ukaže na važnost učitelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene