Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li ekonomičnije?

Ministarstvo objavilo: Evo koliko je koštao put iz Ankare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šezdeset tisuća kuna stajao je let Vladinog zrakoplova iz Turske kojim se ministrica vanjskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić vratila sa službenog puta. Cijenu leta objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Država, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova platit će šezdeset tisuća kuna korištenje službenog Vladinog aviona koje je ministrica Vesna Pusić naručila za sebe i svoje suradnike. Prevezao ih je iz Ankare, iako su tamo letjeli komercijalnim letom.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Zrakoplovna nesreća u Argentini Dvije osobe poginule VIDEO Srušio se borbeni avion: Pilot pokušao izvesti vratolomiju, a onda je sve krenulo nizbrdo

I dok ministrica ne odustaje od stava da je Vladin avion bilo ekonomičnije rješenje, mnogi se s njom ne slažu. Čak i HNS-ov kandidat za predsjednika Ivo Josipović. Nakon što je javnost doznala za korištenje Vladinog aviona - ministarstvo vanjskih poslova izračunalo je trošak.

'Moja protukandidatkinja službeni auto je koristila za privatne svrhe'

Cijena leta Ankara - Zagreb po satu iznosi 2 356 dolara. S obzirom na to da su u pitanju četiri sata leta, od Zagreba do Ankare i natrag, troškovi puta ministrice Vesne Pusić i suradnika su oko šezdeset tisuća kuna.

Podsjetimo, Pusić je u Tursku putovala komercijalnim letom, a kako ne bi još jednu noć prespavala u Ankari - pozvala je da po nju i suradnike dođe Vladin avion. Predsjednički kandidat Ivo Josipović kojeg u kampanji podržava vladajuća koalicija, smatra da bi dužnosnici ipak trebali voditi računa o troškovima. Na upit hoće li ministrica Vesna Pusić vratiti novac, u ministarstvu odgovaraju kako su išli službenim avionom na službeni put. Iako je do Ankare letjela redovitom linijom, a iz Ankare naručila Vladin avion - ministrici, očito, nije ništa sporno.

No, kandidatu za predsjednika države Ivi Josipoviću kojeg podržava i HNS jest. Kao predsjednik ima pravo na korištenje Vladinog aviona, ali poručuje da bi dužnosnici u vremenima krize trebali paziti na troškove. 'Ne bih putovao nego bih ostao tamo, koristio bih javni prijevoz', rekao je Josipović.

'Evo moja protukandidatkinja auto je koristila za privatne svrhe za vožnju supruga, djece i tako dalje. I zaista je duga lista, ako je, kažem, bilo zloupotreba koji bi trebali vratiti novce', dodaje.

Ministrica i prva potpredsjednica Vlade svoj je potez objasnila kao ekonomičniji. Unatoč tome što troškovi službenog aviona vjerojatno premašuju troškove hotela kao i dnevnica. 'Vladin avion ima smisla koristiti jedino ako se radi o zaista neodgodivom i ne postoje komercijalni letovi, inače ne mogu zamisliti niti jedan razlog zbog kojeg bi netko povlačio avion iz Zagreba, Bruxellesa ili ma gdje', rekao je Zorislav Antun Petrović, antikorupcijski aktivist.

Vladin zrakoplov na raspolaganju je za potrebe predsjednika države, vlade i sabora. Kada ga koristi netko drugi - mora imati dopuštenje premijerovog ureda. U ovom slučaju dobila ga je i ministrica Pusić. Gafovi se Vladi sve češće događaju.

Nedavno je tako ministar Varga službenim automobilom otišao na skijanje. Pa vratio troškove tek nakon što se doznalo. Nabavljali su se skupi automobili, ali članovi vlade na kraju se ipak u njima ne voze. I najmanji trošak za državu koja šestu godinu ne uspijeva pomaknuti ekonomiju s mrtve točke - je previše.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene