Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zbog neprimjerenih uvjeta

Ministarstvo mora pokrenulo prekršajni postupak protiv tvrtke SSM

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) pokrenulo je prekršajni postupak protiv tvrtke 'Split Ship Management' (SSM).

Prekršajni postupak je pokrenut jer je tvrtka posredovala pri zapošljavanju pomoraca na brodovima s neprimjerenim životnim i radnim uvjetima. U priopćenju MMPI-ja podsjeća se na predstavke pomoraca kojima se upozorava na životne i radne uvjete na brodovima za koje je posredovao SSM, nakon kojih su ovlašteni djelatnici ministarstva zajedno s inspektorima Državnog inspektorata i uz pomoć predstavnika Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) obavili inspekcijski nadzor nad SSM-om. Utvrđeno je da SSM ukrcava hrvatske pomorce na brodove koji su bili predmet predstavki, kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja nedopušteni dar Grmoja primio donaciju od 10 eura, Povjerenstvo pokrenulo postupak: "Što reći, koju posluku porati?" Slika nije dostupna javni poziv kandidatima Državno sudbeno vijeće pokrenulo postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda

>> Sindikat pomoraca za oduzimanje licence tvrtki SSM

Posebna pozornost prilikom nadzora posvećena je ugovorima o radu s obzirom na to da je Pomorskim zakonikom propisano da svaki hrvatski pomorac prilikom ukrcaja mora imati zaključen ugovor o radu koji mora sadržavati standarde propisane međunarodnim ugovorima i koji ne smiju biti niži od onih utvrđenih nacionalnim kolektivnim ugovorom. Utvrđeno je da se ugovori o radu pozivaju na nacionalni kolektivni ugovor koji, po očitovanju SPH kao njegove stranke, nije na snazi. Također je utvrđeno da je ugovore o radu s pomorcima zaključivao SSM kao posrednik, a ne sam poslodavac, što nije propisno.

MMPI je SSM-u naredio da ukloni nedostatke te je pokrenuo prekršajni postupak. Po Pomorskom zakoniku, predviđene su novčane kazne od 40 do 150 tisuća kuna za pravnu Osobu te od četiri tisuće do 15 tisuća kuna za odgovornu osobu. Moguće je i oduzimanje dopusnice SSM-u, no prije toga Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mora zatražiti mišljenje povjerenstva koje čine predstavnici udruge brodara Mare Nostrum, SPH, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje zastupa Hrvatski zavod za zapošljavanje te Udruge posrednika pri zapošljavanju pomoraca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene