Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoštivanje nekoliko uvjeta

Sindikat pomoraca za oduzimanje licence tvrtki SSM

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske izrazili su nezadovoljstvo rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o inspekcijskom nadzoru nad tvrtkom 'Split Ship Management' kojim joj se, umjesto oduzimanja dopusnice, nalaže dostava dokaza o ispunjenju uvjeta za rad u roku od 15 dana.

Tajnik SPH-a Predrag Brazzoduro i glasnogovornik SPH-a Danilo Prestint na tiskovnoj su konferenciji izrazili nezadovoljstvo rješenjem Ministarstva mora od 23. srpnja, kojim se posredniku za zapošljavanje pomoraca i brodarskoj tvrtki Split Ship Management nalaže da u roku od 15 dana dostavi dokaze o ispunjenju uvjeta iz Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju pomoraca i da u roku od tri mjeseca otkloni nedostatke u individualnim ugovorima o radu pomoraca.

Pročitajte i ovo Naši pomorci kod Jemena - 3 Plovidba Crvenim morem Hrvatski kapetan na ruti hutista: "Kad je bilo najkritičnije, zaštitari su držali puške na gotovs'' Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

U Sindikatu pomoraca navode da je tvrtki SSM zbog nepoštivanja nekoliko točaka iz Pravilnika o zapošljavanju pomoraca i izdavanja lažnih individualnih ugovora trebala na licu mjesta biti oduzeta dopusnica za rad, dok se navedene nepravilnosti ne otklone. Predrag Brazzoduro tvrdi da je u razdoblju od listopada 2009. do danas Ministarstvu mora od strane SPH upućeno dvadesetak zahtjeva za intervencijom u tvrtki SSM u vlasništvu Ratka Božića, od čega je nadležno Ministarstvo izvršilo dva inspekcijska nadzora.

'U prvom inspekcijskom nadzoru nisu pronađene nepravilnosti u radu, dok je u drugom, provedenom u srpnju, utvrđeno da je u tvrtki promijenjen zaposlenik koji treba posredovati pri zapošljavanju pomoraca, bez ispunjenja uvjeta, što je suprotno pravilniku. Također, 'SSM' je pomorcima u individualne ugovore o radu unosio nepostojeći kolektivni ugovor - individualni ugovori nisu važeći jer ne ispunjuju stavke iz 'IBF'-a ("Collective Bargaining Agreement") i Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi, kazao je Brazzoduro.

Brazzoduro je obrazložio i da IBF nije bio u primjeni jer SSM nije zaključio poseban ugovor za svaki brod, dok Nacionalni kolektivni ugovor nije valjan jer nisu okončani pregovori između SPH i 'SSM'-a vezano za posebne dodatke ugovoru. Dodao je i da je tvrtka 'SSM', pozivajući se na nevažeći kolektivni ugovor, konstantno varala pomorce i Državni inspektorat te da inspekcijsko rješenje Ministarstva omogućava nastavak lošeg postupanja prema pomorcima i povećavanje nedostataka u radu.

Predstavnici Sindikata pomoraca namjeravaju uputiti žalbu na inspekcijsko rješenje nadležnom Ministarstvu te zatražiti od IMEC-a (International Maritime Employers Committee) da se SSM otkoni iz udruge, što će tvrtki znatno otežati poslovanje.

>> 'Pomorcima nevolje - ministrima povlastice'

'Split Ship Management', tvrtka nastala 2006., posrednik je za zapošljavanje pomoraca i brodar (u floti se trenutno nalazi 6 brodova) koji već nekoliko godina ne poštuje propise iz Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju pomoraca na brodovima, ugrožavajući njihovu opstojnost. Mjesečno se preko SSM-a ukrcava 500-tinjak pomoraca, od čega su 10 posto hrvatski državljani. Neki od problema s kojima se susreću pomorci na najugroženijim brodovima (Navision Logger, Swift Split', Swift Cro, Secure, Glory I i Poseidon V su neisplata plaća sukladno ugovorima, nemogućnost repatrijacije, loši uvjeti rada (podstandardni brodovi, rad do 16 sati na dan) te nedostatak hrane i vode, tvrde u sindikatu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene