Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidati se obratili Šimonoviću

'Ministarstvo pravosuđa krši vlastiti Pravilnik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidati koji su pristupili polaganju pravosudnog ispita ogorčeni su stavom Ministarstva pravosuđa koje svojim ponašanjem krši Pravilnik koji je sam donio.

Redakcija Dnevnik.hr-a dobila je pismo kojim su se budući pravnici, odvjetnici i suci obratili i Ministarstvu pravosuđa, odnosno, ministru Šimonoviću. 143 kandidata nezadovoljno je jer nakon polaganja pismenog dijela pravosudnog ispita ministarstvo je za čak 21 dan prekršilo Pravilnik onom dijelu koji se određuje rok za ispravak pisanih zadaća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gotova ministarska funkcija Šimonović razrješenje očekuje sljedeći tjedan Slika nije dostupna Povjerenstvo za sukob interesa Šimonović može biti ministar i predavati

Ministarstvo je moglo pokazati poštovanje

Kandidati u pismu upozoravaju kako je većina njih pristupila ispitu nakon 18 mjeseci radnog iskustva te nakon mjeseci učenja, brojnih neprospavanih noći i činjenici da neki od njih nemaju nikakve prihode. Navode kako je stoga najmanje što je Ministarstvo pravosuđa moglo napraviti jest pokazati minimum poštovanja i uvažavanja te im omogućiti pristup na usmeni dio ispita na kojem će pokazati jesu li se pripremili.

U pismu se kandidati osvrću i na činjenicu kako je jedan od uvjeta za pristupanje pismenom ispitu predujam od 1.450 kuna. Naglašavaju kako mnogo kandidata nije iz Zagreba, što znači da su si oni morali osigurati prijevoz, smještaj i hranu, s čime se troškovi pravosudnog ispita znatno penju. Naglašavaju kako je plaća odvjetničkog vježbenika 3.900 kuna, a sudskog još i manje. 'Poštovani Ministre, ovim Vas putem molimo, kao čovjeka, kolegu, ali i pravnog stručnjaka koji potpisuje predmetni (usudili bi se i reći sporni Pravilnik) budite kolegijalni i pružite nam priliku za polaganje (ali uistinu polaganje) pravosudnog ispita', stoji na kraju pisma.

Ministarstvo ipak nije prekršilo Pravilnik?

O cijelom slučaju očitovalo se i Ministarstvo pravosuđa. Naglašavaju kako prema odredbi članka 17. stavak 3. Pravilnika tajnik Ispitnog povjerenstva dužan je na prikladan način obavijestiti kandidate o ostvarenom broju bodova na pisanom dijelu ispita najkasnije 14 dana prije usmenog dijela ispita. Dodaje se kako su podaci o rezultatima objavljeni su na web stranici 11. studenoga oko 12,00 sati. Usmeni dio ispita započinje 27. studenog 2009.g. iz čega proizlazi da je Ministarstvo pravosuđa kandidate obavijestilo o rezultatima pisanog dijela ispita 16 dana prije usmenog dijela ispita što je u roku koji određuje Pravilnik.

U očitovanju Ministarstva pravosuđa navodi se još kako je  točno da je odredba članka 17. stavak 2. određuje u kojem roku ocijenjivači moraju ocijeniti radnje i to je rok od 6 dana. 'No međutim Ministarstvo pravosuđa nije u obvezi da u roku od 6 dana obavijestiti kandidate o ocijeni, niti je to moguće s obzirom da po dostavi svih radnji djelatnici Ministarstva pravosuđa pristupaju kontroli jesu li sve radnje ocijenjene u skladu s odredbama Pravilnika, a nakon toga vrši se 'dešifriranj'“ radnji', objašnjava se u priopćenju. Navodi se i kako se radnje pišu i ocijenjuju pod zaporkama i tek po završetku ocijenjivanja Tajnik Povjerenstva dodijelju svakoj radnji identitet kandidata prema odgovarajućoj zaporki a potom se sačinjava lista koja se objavljuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene