Ministrica Vesna Bedeković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Ministrica Vesna Bedeković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon tragedije u Đakovu gdje je korisnik Centra za socijalnu skrb ubio socijalnu radnicu i pravnika svi centri trebaju osigurati zaštitu detektorima metala te proširenje ovlasti zaštitara do 30. rujna 2019. godine.


Ovotjednim sastankom s ravnateljima svih centara za socijalnu skrb i voditeljima njihovih podružnica ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković započela je je hitnu seriju sastanaka s čelnicima institucija u sustavu kako bi se upoznala s njima te im predstavila paket aktivnosti kojima je cilj zaštititi socijalne radnike i omogućiti im da kvalitetno obavljaju svoj posao.

Vezani članci Socijalnim radnicima prijete svaki dan - 9 Oni pucaju po šavovima, a doživljavaju niz napada: ''Verbalna agresija nama je svakodnevica. Nije toliko problem vrijeđanja, nego svih napada i straha za vlastitu sigurnost'' Ispovijesti socijalnih radnica Nakon niza kritika i napada na socijalne radnike Provjereno donosi i drugu stranu priče: "Kad mi netko kaže - ti si uhljeb... A moje radno vrijeme nije od 7 do 3"

"Sustav socijalne skrbi može funkcionirati samo i jedino ako socijalni radnici kvalitetno obavljaju svoj posao. Krajnji korisnici socijalnih mjera ovise o tim ljudima i prvi korak je da im osiguramo uvjete za rad! Tu se nema što čekati. Sljedeći mjesec krećemo s implementacijom niza zaštitnih mjera koje će omogućiti da socijalni radnici svoj posao obavljaju sigurno, kompetentno i bez straha!", rekla je ministrica Bedeković, priopćili su iz ministarstva.

Do 30. rujna 2019. godine svi centri trebaju osigurati zaštitu detektorima metala te proširenje ovlasti zaštitara. Ministarstvo će pratiti i provjeriti implementaciju dogovorenih mjera tehničke i fizičke zaštite zaposlenika te im pružiti daljnju podršku u realizaciji. Bedeković je najavila i ostvarivanje statusa službene osobe za socijalne radnike, ali i za sve druge stručne radnike u sustavu.

"Sve mjere usmjerene su unapređenju položaja socijalnih radnika i ostalih stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi, a sve to kako bi socijalni sustav učinili profesionalnijim, bržim i efikasnijim", dodala je Bedeković.

Ministrica Bedeković u petak, 30. kolovoza sastat će se i s ravnateljima domova u sustavu socijalne skrbi kako bi se pobliže upoznala s njima te im najavila paket hitnih mjera koje će Ministarstvo provoditi u sljedećih nekoliko mjeseci.