Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora se doraditi

Šef splitskog HDZ-a oslobođen optužbi za plagijat doktorata, stegovni postupak ide protiv - mentorice: "Sve im opraštam, ali..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko Sveučilište utvrdilo je, na temelju nalaza Povjerenstva o znanstvenoj procjeni doktorske disertacije dr.sc. Vice Mihanovića, da je njegov doktorski rad korektan. No, navode da će ga morati doraditi.

Doktorski rad šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića je disertacija pod nazivom "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja". U proljeće ove godine iznesene su optužbe za plagijat.

Pročitajte i ovo Vice Mihanović PORAZ NA IZBORIMA Vice Mihanović podnio ostavku: "O svemu sam razgovarao s Plenkovićem..." Otpleši svoj doktorat Dance your PhD Znanstvenici iz cijeloga svijeta natječu se tko će svoj doktorat bolje otplesati: ''Ono što se pisalo na 300 stranica treba pokazati pokretom''

Povjerenstvo je utvrdilo kako je Mihanovićeva doktorska disertacija konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja dokazala postavljene znanstvene hipoteze te da je ostvarila postavljene ciljeve istraživanja. Kao takva, ima znanstveni doprinos u znanstvenom području društvenih znanosti, znanstvenom polju ekonomije.

Utvrđeni ozbiljni nedostaci

No, Povjerenstvo je u Mihanovićevoj disertaciji utvrdilo nedostatke, doznaje tportal.hr.

"Nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta), navedeni u Izvješću Povjerenstva, ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti znanstveni doprinos doktorske disertacije, ali se isti moraju otkloniti na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju Mihanovića kao sastavni dio", navodi se.

"Utvrđuje se da nema elemenata za postupanje u skladu s člankom 82. stavkom 3. i 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju niti članka 213. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odnosno člankom 41. Pravilnika o poslijediplomskim studijima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, jer akademski stupanj doktora znanosti nije stečen u suprotnosti s navedenim zakonskim i statutarnim odredbama", priopćio je Senat Sveučilišta u Osijeku, a odluku potpisao rektor Vlado Guberac.

Ipak, osječki Ekonomski fakultet će pokrenuti stegovni postupak protiv prof.dr.sc. Ivane Barković Bojanić, Mihanovićeve mentorice. Članovi povjerenstva za Mihanovićev doktorat su u međuvremenu umirovljeni pa nisu podložni stegovnom postupku.

Oglasio se Mihanović

Vice Mihanović na društvenim je mrežama napisao da je odluku Povjerenstva primio na znanje te da je neće komentirati.

"Odluku Povjerenstva osječkog sveučilišta primio sam na znanje i neću je komentirati. Onima iz politike i medija, koji su sve ovo pokrenuli, samo da bi me kompromitirali u predizborno vrijeme, poručujem da im sve opraštam, ali im neću zaboraviti javni linč kojem su me izložili, ne radi mene samoga nego prvenstveno zbog moje obitelji. Utakmica tek počinje, idemo raditi…", napisao je na Facebooku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene