Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Premijer o novom soju korone: ''Omikron se širi brže od delte, to je zabrinjavajuće'' Beroš otkrio kada u Hrvatsku stiže novo cjepivo

Vlada danas održava sjednicu na kojoj je, među ostalim, donijela odluku o uvođenju mjere ''Biram Hrvatsku''.

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na stanje s pandemijom koronavirusa i novi soj omikron za koji je podsjetio da se širi nekoliko puta brže od delta soja. ''To je sigurno zabrinjavajuće. Sadašnja su cjepiva takva da, da bi se zaštitili od omikrona, trebamo primiti treću dozu. Mi vidimo da se u Hrvatskoj, a kda gledamo regije, zaraza nešto brže i više širi u Dalmaciji'', rekao je i pozvao sve na odgovornost.

''Važno je da se ne opustimo previše narednih dana'', dodao je premijer.

O stanju s epidemijom govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je kazao da se uz manje brojke novozaraženih smanjuje i broj hospitaliziranih, ''no i dalje je velik broj u odjelima intenzivne njege''.

Naručeno novo cjepivo

Otkrio je i da je Hrvatska naručila 198.000 doza cjepiva Novavax koje je prije nekoliko dana dobilo zeleno svjetlo EMA-e. Doze će u Hrvatsku stići početkom siječnja.

"U ponedjeljak su zaprimljene prve doze lijeka protiv COVID-a. Namijenjen je liječenju lakših oblika bolesti, primijenjivat će se u dnevnim bolnicama", rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govori je o epidemiološkim mjerama u vrijeme blagdana. "Iznimno na dane 24. i 31. prosinca dopušta se nešto dulje trajanje manifestacije i radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 sata umjesto do ponoći. To što će te manifestacije trajati dulje ne znači da se ne treba pridržavati svih mjera", kaže.

Nove odluke i za Banovinu

Premijer je najavio i da će Vlada donijeti odluke koje se tiču građana u potresom pogođenim područjima. ''Donijet ćemo  odluku o dodjeli sredstava za trškove prehrane i to 2,7 milijuna kuna za cijelu županiju i dodatnih 1,6 milijuna kuna za grad Sisak, što je ukupno 4,3 milijuna kuna'', rekao je.

Ministar prometa Oleg Butković najavio je da se cestarina na autocesti A11 Zagreb-Sisak neće plaćati do lipnja 2022. godine, a do kraja lipnja iduće godine stanovnici Sisačko-moslavačke županije neće morati plaćati karte za vlak.

Podržali mjeru ''Biram Hrvatsku''

Vlada je donijela zaključak o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2022. iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Pročitajte i ovo Andrej Plenković VELIKI INTERVJU ZA DNEVNIK NOVE TV Plenković o novoj mjeri za povratnike i odnosu s predsjednikom: "Ako se netko bude kockao s tim novcem, morat će ga vratiti. Milanović? On je štetočina"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna (Ne) biram Hrvatsku Biste li se za 200.000 kuna vratili u Hrvatsku? Pogledajte što kažu mladi koji su otišli trbuhom za kruhom

Mjerom "Biram Hrvatsku" nadogradit će se aktualne mjere za samozapošljavanje i njome će se sadašnji prag od 130 tisuća kuna, za provedbu poslovnog plana koji odobri HZZ, podići do maksimalnih 150 tisuća kuna. Uz to, one koji su u posljednje dvije godine barem jednu godinu bili zaposleni u nekoj od članica EU-a, motivirat će se na povratak s dodatnih 50 tisuća kuna, što je ukupno maksimalnih 200 tisuća kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene