Ministar zdravstva Vili Beroš o smrti muškarca u Županijskoj bolnici u Čakovcu rekao je da se radi o stručnoj pogrešci koju tek treba dokazati.


Ministar Beroš je rekao da je Ministarstvo zdravstva obaviješteno o tom događaju.

Vezani članci Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 U Hrvatskoj gotovo tisuću novozaraženih više nego prošle nedjelje: Čehok išao na kavu u drugu županiju, Čačić ga žestoko kritizirao Ministar zdravstva Vili Beroš Dug bolnica za lijekove veći od 4 milijarde kuna, Beroš: "Moramo naći rješenje, a ne samo 'vatrogasnim mjerama' gasiti ovaj problem"

"Ovom prilikom izražavamo sućut obitelji. Pokrenuta je procedura utvrđivanja činjeničnog stanja. Upućena je u bolnicu inspekcija koja će izvijestiti nadležne institucije o svojem nalazi", kazao je Beroš.

"Riječ je o teškom i tragičnom događaju koji predstavlja izuzetak u hrvatskom zdravstvenom sustavu, a Ministarstvo zdravstva učinit će sve da se spriječe ovakvi događaji u budućnosti", dodao je Beroš i istaknuo da ne može govoriti o događaju prije nalaza inspekcije.

Kako je naveo, ima preliminarne informacije koje ne moraju biti točne te da će sve biti jasnije dok nalazi inspekcije budu gotovi.

"Riječ je o sumnji na stručnu pogrešku koju treba dokazati. Uz pacijenta su najčešće medicinske sestre i medicinski tehničari za vrijeme hemodijalize, a nju indicira liječnik", objasnio je Beroš i dodao da će medicinska inspekcija u bolnici ispitati sve svjedoke.

Sudionici priznali pogrešku

Smatra da u cijelom slučaju ne bi trebalo biti puno upitnih detalja i da će sve biti vrlo brzo riješeno. "Sudionici tog čina su na neki način priznali svoju pogrešku, stoga mislim da neće biti puno upitnih detalja", dodao je Beroš.

"Ministarstvo zdravstva će poduzeti sve da se takve stvari ne događaju u budućnosti", zaključio je Beroš.

Podsjetimo, muškarac, kojem je izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s pozitivnom osobom na COVID–19 (62) u utorak je primljen u čakovečku bolnicu na hemodijalizu. No tamo je preminuo zbog "nedozvoljenog sredstva".

Iz Županijske bolnice Čakovec priopćeno je da se provode propisani postupci i procedure radi razjašnjenja neočekivanog neželjenog događaja te da je o navedenom događaju obaviješteno nadležno Ministarstvo i sve nadležne institucije.

Tijelo preminulog muškarca prevezeno je u Zagreb na obdukciju.