Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaćeno europskim novcem

Hoćemo li dobiti bolju i efikasniju hitnu pomoć? Ministar: "Svi smo svjesni da hitnu medicinu trebamo popravljati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europskim novcem Hrvatska će dobiti bolju i efikasniju hitnu pomoć. Nakon 10 mjeseci priprema, napokon počinje provedba stručnog osposobljavanja radnika u djelatnosti hitne medicine.

Projektom su obuhvaćene sve karike sustava - od dispečera, liječnika i medicinskih sestara, tehničara na terenu, vozača, radnika koji provode trijažu do tehničara u hitnom ujedinjenom prijamu.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Pohvalio se napretkom Beroš pozvao građane da koriste mail za smanjenje listi čekanja, evo koliko ih se javilo (Ne)briga za onkološke pacijente - 1 (NE)BRIGA ZA ONKOLOŠKE PACIJENTE Potpuni užas s vozilima hitne pomoći: "Kao da krumpire vozite", "Osjećam se kao da sam u Afganistanu"

Nakon edukacije dobit će nova znanja i vještine te bolje funkcionirati kao tim.

Voditeljica projekta Maja Dragosavac opisuje kako su se odlučili pokrenuti. “Zaključili smo da nam trebaju nove edukacijske vježbe, odnosno proširene vježbe, da nam treba da se one intenzivnije, češće događaju“, kaže Dragosavac.

"Svi smo svjesni da hitna medicina je nešto što je vrlo važno u cjelokupnoj medicini, svi smo svjesni da ju trebamo popravljati, da bi trebala biti bolja", kazao je ministar zdravstva Milan kujundžić.

"Edukacija se sastoji od 64 treninga za 1824 osobe. Prilagođena je svakoj specifičnosti djelatnosti u području hitne medicine", objasnila je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu pomoć. 

Ministar Kujundžić mnogo očekuje i od novoga zakona kojim se integriraju Domovi zdravlja, Županijski zavodi hitne medicine, objedinjeni hitni bolnički prijami i koncesionari. No unutar ministarstva kao da još nisu uskladili priče.

I sada smo svjesni mi koji na određeni način imamo overwiew da u nekim županijama to ide vrlo lijepo, a negdje nam to ne ide.

Državni Tajnik u Ministarstvu Zdravstva Željko Plazonić kaže kako nema pojma koje su to županije. “Mislim to je tek sad prošlo kao zakonska regulativa. Kako će to sada biti to je vrijeme koje će pokazati“, kaže Plazonić.

Županije osim preustroja čeka i ozbiljan posao osiguravanja kadra kojeg je na tržištu sve manje i manje.

Ono oko čega se pak svi slažu jest da nam treba helikopterska hitna medicinska služba. No o tome hoćemo li takvu službu unajmiti ili flotu graditi sami još nije odlučeno.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Aktualno Lijepo vrijeme na ceste izmamilo motocikliste, MUP izdao savjete za ljubitelje vožnje na dva kotača Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Lijepo vrijeme na ceste izmamilo motocikliste, MUP izdao savjete za ljubitelje vožnje na dva kotača 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene