Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak na staro

Razočaravajuće prognoze za zdravstvo: Premali bolnički limiti uzrokuju lošiju uslugu pacijentima

Dugovi u Zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dugovi u Zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dugovi u Zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dugovi u Zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dugovi u Zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Iako se ministar zdravstva hvali kako je krajem prošle godine hrvatsko zdravstvo napokon smanjilo dug, koji je bio više od 8 milijardi kuna, projekcije za ovu godinu nisu nimalo pozitivne niti obećavajuće. Bolnički limiti su i dalje premaleni, a to znači i dugovanje prema veledrogerijama koje već upozoravaju kako neke bolnice ne poštuju svoje obveze. Pitanje je hoće li i država podmiriti svoje obveze, koje su prema nekim procjenama 4 milijarde kuna.

Ministar zdravstva zadovoljan je jer je država prvi put u 2017. godini pokrila svoja dugovanja prema zdravstvenom sustavu, što je rezultiralo padom ukupnih dugova za oko 500 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Trebala je mamografiju, odbili je u četiri bolnice: "Ali molim vas, nešto je sumnjivo" Slika nije dostupna Novi pregovori u srijedu Liječnici i sestre ne odustaju od svojih zahtjeva: "Nema kompromisa, dovoljno smo čekali"

"Dva su osnovna razloga. Prvi je što se bolje upravljalo resursima koje imamo i, još važnije, taj što je država puno bolje ispunjavala obveze prema zdravstvenom sustavu", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Dugovi u Zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dugovi u Zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Iz Udruge poslodavaca u zdravstvu upozoravaju kako bi se stanje u ovoj godini moglo pogoršati.

"Umjesto 4 milijarde i 100 milijuna kuna, što su zakonske obveze transfera iz proračuna zdravstvenom sustavu, predviđeno je 3. S obzirom na to da nas čeka povećanje dodataka na plaće u visini 6 posto, što je negdje oko 350 milijuna kuna, sadašnja projekcija proračuna neće biti dovoljna", govori Dražen Juroković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Što znači povratak na staro. A to pak znači lošiju zdravstvenau usluga pacijentima.

"Najviše pobuna od strane pacijenata ide na uskraćivanje lijekova i promjene koje sada dolaze od strane HZZO-a. Naravno da se pacijenti na to bune. Treba dobro razjasniti što dobivaju, a što ne dobivaju, što je pokriveno policom, koji su limiti", objašnjava Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Bolnički se limiti ne povećavaju, pa ne čudi što se na svemu mora štedjeti.

"Mi u bolničkom sustavu vidimo da nikako nije dobro da novac bolnicama određuje jedna jedina osiguravajuća kuća, odnosno Zavod, koja nam istovremeno diktira i cijene usluga", govori Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a.

"Bilo bi idealno kad bismo mogli povećati bolničke limite. Međutim, nažalost, mi sada u Hrvatskoj nemamo novca više nego imamo. I svi smo svjesni u Hrvatskoj da sa 700 eura po glavi stanovnika teško možemo pratiti one zemlje koje imaju 10 puta više", govori Kujundžić.

Nedostatak novca u bolnicama znači i ponovna dugovanja prema veledrogerijama.

"Nažalost, u prvom kvartalu ove godine nastavlja se sve po starom, tako da očekujemo da ćemo i ove godine imati problema sa potraživanjem bolnica", kaže predstavnik veledrogerija Jasminko Herceg.

Zbog toga se veledrogerije ponovno sastaju s ministrom zdravstva i traže rješenje. Dok ga ne pronađu, mjesečni dugovi stizat će na naplatu, a novca za sve očito neće biti. Scenarij koji je, nažalost, već viđen.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene