Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatizacija i javni dug

Ministar Marić kreditnim agencijama želi pokazati da to neće biti samo mrtvo slovo na papiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne prestaje politički otpor Vladinom planu privatizacije. U središtu Zagreba Hrvatski laburisti su organizirali prosvjed, SDP traži saborsku raspravu, a i neki koalicijski partneri dižu glas protiv plana.

Protivnicima je odgovorio ministar financija Zdravko Marić - poručuje odlučni smo u provođenju privatizacije jer moramo smanjiti javni dug.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručni skup SDP-a Privatizacija opasna bez prethodne regulacije tržišta: "HEP je peterostruko veća tempirana bomba od Ine" Slika nije dostupna Detaljne analize Šef DUUDI-ja o prodaji državne imovine: Strateške tvrtke nećemo prodavati, ali imamo bogat 'rudnik'

Zbog privatizacije državnih tvrtki hrvatski su laburisti izašli na ulicu. "Poruka je da se prestanu igrati sa sudbinom hrvatskih građana, s radnicima, za boljitak i građana sada i njihove djece", Poručuje Marko Magdić iz Hrvatskih laburista.

SDP o privatizaciji traži saborsku raspravu, a ima i podršku. "O prodaji bilo kakve imovine, posebno ona strateška ili od posebnog interesa traba odlučivati Sabor, a ne samo Vlada", kaže Ivan Lovrinović, saborski zastupnik Mosta.

"Privatizacija na hrvatski način ne može proći, a ne vidim da su tu neki novi akteri, nove političke stranke, koje bi privatizaciju mogle odigrati na pošteniji način", smatra čelnik HSS-a Krešo Beljak.

No ministar Marić nema vremena za rasprave jer do sljedećeg ocjenjivanja kreditnog rejtinga agencijama želi pokazati da plan smanjivanja javnog duga za 200 milijuna eura ovom privatizacijom nije samo mrtvo slovo na papiru.

"Već u kratkom roku ćemo krenuti s nekim aktivnostima, mislim da ćemo tu također biti vrlo odlučni. Mislim da nam je taj element jako važan u dijelu cjelokupne ekonomske politike, rekli smo da nam je jedan od prioriteta za ovu godinu, stabiliziranje i blago smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u", ističe ministar Marić.

Od drugih partnera ministar ima podršku. "Vidim da su puno veće koristi ako se taj proces profesionalno odradi od sredstava koje će dobiti, ali samo pod uvjetom da ide za smanjenje javnog duga a ne za krpanje proračunskih rupa", smatra Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a.

Europska komisija pak požuruje druge reforme. Prekasno im je i da se kasnije ide u mirovinu tek 2028. Traže i da porez na nekretnine krene već krajem ove godine, a ne 2018. kako Vlada planira.

"U skoro vrijeme ćemo vidjeti točan terminski plan. Naš je cilj zapravo da veliku većinu ako ne i sve te porezne izmjene na jesenskom zasjedanju Sabora sa rokom implementacije sa početkom iduće godine", kaže Marić.

Dok protivnici privatizacije prosvjeduju, njezini zagovornici ističu kako je pitanje jesu li iza protivljenja zaista nacionalni ili samo uski politički interesi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene