Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ FRANAK

Ministar Marić: Kreće nova runda razgovora s bankama, potvrda o arbitraži nema!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je Vlada u kontaktu s bankama oko arbitraže u 'slučaju franak' te kako za sada nema službenih potvrda o pokretanju arbitraže.

'Imamo kontakte, početkom idućeg tjedna ćemo napraviti jednu novu rundu razgovora s predstavnicima hrvatskih banaka. Međutim, u ovom trenutku službenih potvrda o pokretanju arbitraže nemamo', kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milijarde preplaćenih kuna Presuda za franak: 'Ugrožena je dobit banaka i pitanje pravne sigurnosti u ovoj zemlji' Slika nije dostupna Tečaj 'švicarca' Banke bi danas trebale objasniti što ih tišti u vezi vladina prijedloga

Ministar se osvrnuo i na preporuku Europske komisije (EK) o porezu na nekretnine. Naime, EK je Hrvatskoj poručila kako je kasno da se taj porez uvede tek 2018. godine.

'Mi smo u programu reformi predvidjeli uvođenje, odnosno korekciju postojeće komunalne naknade, jednostavniji porez na nekretnine kroz ova dva kriterija. Međutim kako je to sveobuhvatni projekt koji radimo... Cjelokupna porezna reforma obuhvaća i taj porez i porez na dohodak, porez na dobit i PDV. U skoro vrijeme ćemo vidjeti točan terminski plan. Naš je cilj da veliku većinu, ako ne i sve te porezne izmjene, donesemo na jesenskom zasjedanju Sabora i s rokom implementacije s početkom iduće godine'.

Na pitanje hoće li se smanjivati PDV Marić je kazao: 'To ćemo još vidjeti. To je nešto što je također predmet svih analiza koje provodimo, ali kao što sam rekao... Kroz nekakvih mjesec, mjesec i pol dana doći ćemo s cjelovitim prijedlogom'.

Što će porezna reforma donijeti građanima, tj. što će biti s stopom od 40 posto kod poreza na dohodak, Marić također nije želiootkriti.

'U javnom prostoru se već do sada spominjala ta stopa... Ja mogu smo reći, bez prejudiciranja ikakvih rješenja, da je ona zaista visoka, tj. starta na vrlo niskoj razini dohotka i da razmatramo načine i mogućnosti kako da tu napravimo poboljšanje. U isto vrijeme, kod poreza na dohodak, moram reći da su dva dodatna elementa koja sigurno nećemo zanemariti - ukupna socijalna pravednost i činjenicu da je porez na dohodak prihod jedinica lokalne samouprave. Dakle, korekcije u tom poreznom obliku sigurno da će biti popraćene paralelno i s određenim korekcijama u drugim poreznim oblicima'.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene