Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon napada Rusije

Grlić Radman pozvao Hrvate u Ukrajini da se jave u veleposlanstvo: Otkrio i ima li građana Hrvatske na području koje kontrolira Rusija

Od jutros u pet sati po lokalnom vremenu, ruska vojska izvela je više od 200 napada na ciljeve u Ukrajini. Ukrajinske vlasti kažu da se borbe vode duž cijele linije razgraničenja. Poginuli se broje u desecima. Među žrtvama su uglavnom ukrajinski vojnici, ali ima i civila.

Građani iz glavnog grada Kijeva bježe i na svim cestama su velike gužve. Gužve su i na benzinskim pumpama, pred bankomatima, u trgovinama.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet? Ilustracija Rat protiv Rusije Poljska će pomoći Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce: "Čine sve kako bi poslali vojnike na bojište"

Naša veleposlanica ostaje za sada u Ukrajini. U državi je bilo stotinjak naših državljana, uspjelo ju je napustiti dvadesetak Hrvata. U Kijevu je na snazi policijski sat od 22 do 7 sati.

Imaju li naše vlasti informacije o tome jesu li svi naši državljani u Ukrajini na sigurnom ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana pitao je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Još uvijek raspolažemo s brojem od osamdesetak građana, u stalnom smo kontaktu s veleposlanicom Anicom Djamić. Nama se hrvatski državljani nisu dužni javiti, ali oni koji žele pomoć, a njih je bilo nekoliko, oni su se javili i mogu doći u Veleposlanstvo", kazao je Grlić Radman.

"Oni su na sigurnom i mi preporučamo da budu na zaštićenim mjestima. Veleposlanstvo im je uvijek otvoreno i na raspolaganju im je prostor u kojem mogu biti do daljnjeg odlaska na sigurno", dodao je.

Grlić Radman navodi kako, prema njegovu saznanju, nema građana na području koje kontrolira Rusija.

Virtualna sjednica NATO-a

Sazvana je virtualna sjednica NATO-a, na njoj će biti prisutan i predsjednik Zoran Milanović.

"Predsjednik Republike se pridružio izjavama i stajalištu Vlade, sazvana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, oni su razgovarali, postigli su konsenzus", objasnio je Grlić Radman.

"Predsjednik Vlade je otišao na izvanredno Europsko vijeće gdje će se donijeti novi paket sankcija Rusiji. Čekamo sjednicu kako bi imali konsolidirani stav i usuglasili stajalište u odnosu na ovu situciju koja je bila neočekivana i gdje smo svi skupa zaprepašteni", rekao je.

O tome hoće li Hrvatska slati vojsku Grlić Radman navodi: "U skladu s našim obvezama prema saveznicima, prema NATO savezu, sigurno da ćemo sudjelovati na onaj način koji se od nas bude tražio, bilo je govora o oko desetak vojnika koji bi bili raspoređeni i sudjelovali".

"Mi kao članica NATO saveza imamo pravo, ali i obveze i sve naše akcije usklađujemo s partnerima", zaključio je Grlić Radman.

Više o ratu u Ukrajini pratite >>OVDJE

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene