Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na ljutite poruke maturanata nakon ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi reagirao je i ministar Željko Jovanović.


Jovanović se na komentare maturanata osvrnuo na svom Facebook profilu:

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Brutalno iskrena objava o državnoj maturi: ''Pogled nakon spoznaje da ipak neće biti gastroskopije preko reda...'' Slika nije dostupna Drama nakon ispita iz mature: Evo što je razljutilo maturante!

'Prije 7 dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na Državnoj maturi. Danas, dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima!

Jovanović: 'Testirat' ćemo test s nastavnicima

Teško mi je to komentirati, jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja. Ipak, već tijekom dana zatražio sam od ravnatelja Centra Gorana Sirovatke da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS kako bi uz pomoć grupe nastavnika hrvatskog jezika 'testirali' i mi taj test.

Nakon toga kad vidimo i rezultate koje su maturanti postigli moći ću donijeti i konkretne zaključke i prijedloge. Nadam se da će ostatak Državne mature biti manje stresan, pa svim maturantima želim da se koncentriraju na ostale testove i da im ovaj prvi dan ne poremeti planove koje imaju za upis na željene fakultete!', poručio je ministar Jovanović.

Podsjetimo, maturanti su na društvenim mrežama nakon ispita iz hrvatskog pokrenuli raspravu o težini i besmislenosti pitanja. Tvrde da pitanja koja su bila na ispitu nisu bila najavljena u katalozima za nižu i višu razinu, a da za pojedine stvari koje ih se pitalo nikada nisu čuli.