Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rasistički ispadi

Ministar Radman o diplomatkinji Mađarević: "Nema tu govora o nekakvom hakiranju. Hrvatskoj je nanesena šteta"

Ministar Radman (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar Radman (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Objava Elizabete Mađarević na Facebooku (Foto: screenshot Facebook) Objava Elizabete Mađarević na Facebooku (Foto: screenshot Facebook) Foto: screenshot Facebook Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +5 Ministar Radman (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/10 >>
Diplomatkinja Elizabeta Mađarević na društvenim mrežama objavljivala je rasističke i ksenofobne sadržaje i komentirala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel. Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova zato je predložila da joj se uruči otkaz.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman govorio je o slučaju diplomatkinje Elizabete Mađarević koja je suspendirana i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu. Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera - otkaz, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentirala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman karnevalski običaji Grlić Radman odgovorio Vučiću: "I mene su spaljivali" Peter Szijjártó Geopolitička preslagivanja Mađarski šef diplomacije: ''Rusija nije prijetnja NATO-u, a EU više treba zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo''

"U petak smo se odmah, nakon što su portali objavili objave u kojima se pokazuju rasistički, ksenofobni i ostali oblici diskriminacije, ogradili od toga", kazao je ministar.

I Predsjednica i premijer su se ogradili i osudili bilo kakve oblike netolerancije, jer to je nespojivo s hrvatskom državom i europskim vrijednostima, dodao je.

"Očekujemo primjerene sankcije"

Mađarević je odmah pozvana na razgovor, koji je obavila danas u resornome ministarstvu.

"Utvrđene su činjenice koje ukazuju na tešku povredu dužnosti, ali kako smo obvezani na postupak službeničkog suda, očekujemo i primjerene sankcije", kazao je Grlić Radman.

"Govorio sam o narušavanju ugleda, o političkoj šteti i kršenju etičkog kodeksa", kaže ministar. "Nema uopće govora o hakiranju, to smo utvrdili", istaknuo je.

"Došla je krajem siječnja na mjesto kolege koji odlazi u mirovinu, izabrana je temeljem internog natječaja. Nisam na Facebooku i nisam bio upoznat s time što objavljuje", rekao je ministar i dodao da je s Mađarević razgovarao službeno. 

"Diplomat nije privatna osoba"

"Moramo njegovati i štititi svoju struku. Ovime je nanesena šteta Republici Hrvatskoj i narušen je njen ugled. Rasizmu i bilo kakvim oblicima netolerancije nema mjesta u službi vanjskih poslova", kaže Grlić Radman i ističe da da nije bio upoznat s njezinim stavovima.

"Siguran sam da nam ovaj incident neće uništiti dijalog koji imamo s EU. Sutra je novi dan, imamo jako puno posla", kazao je Grlić Radman. "Ja to ne mogu tolerirati. Diplomat predstavlja svoju zemlju u najljepšem svjetlu, ponaša se tako da poštuje zakone zemlje primateljice", kaže ministar i navodi da mu je žao što nije ranije znao za njezine stavove. 

"Diplomat nije privatna osoba kada je na dužnosti. To je ozbiljan i odgovoran rad", ističe ministar.

"Čista Europa..."

“Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi", napisala je između ostalog hrvatska diplomatkinja Elizabeta Mađarević na Facebooku i tom si objavom možda zapečatila karijeru.

Kasnije je objasnila da ima konzervativne stavove, od kojih ne odstupa i koje dijeli slobodno jer živi u slobodnoj zemlji. A onda - preokret. Nakon žestokih reakcija i ograde inoministarstva, Mađarević je rekla da su joj hakirali profil i da se preko nje napada Vlada.

Državne službenike štiti zakon

"Nije poznato što je djelatnica ministarstva rekla ali zna se da je pred njom sada dug put na službeničkom sudu da ospori odluku o otkazu. Iako je uvriježeno pravilo da se u državnoj službi ne može dobiti otkaz, samo je prošle godine 126 otkaza uručeno po brojnim ministarstvima. No sve djelatnike ministarstva štiti posebni zakon o državnim službenicima i namještenicima. Time su i zaštićeniji", javio je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Zanimljivo je kako je suspendirana djelatnica ministarstva bila suradnica i sadašnjem ministru koji na tu dužnost dolazi iz veleposlanstva u Berlinu, a bila je i prva suradnica Nevenu Mimici koji je povjerenik u EK.

Čini se da ona ali i ostali državni službenici i namještenici ne shvaćaju moć i utjecaj društvenih mreža, da im nije jasno što se smije, a što ne objavljivati na profilima. A isto tako ne treba isključiti mogućnost da je ovako drastična mjera službenih vlasti pokrenuta jer je u pitanju Njemačka gdje se sve dogodilo.

O ispadu Elizabete Mađarević izvjestili su i strani mediji, posebno njemački. Od njemačke novinske agencije pa do ZDF-a javne televizije.
A upravo ona zaključuje kako cijeli slučaj dobiva na važnosti jer "Hrvatska početkom godine preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije".

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene