Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasističke izjave presudile

Elizabeta Mađarević suspendirana i povučena iz veleposlanstva: Inspekcija predlaže i - otkaz

Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr)
Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova suspendiralo je i povuklo iz Veleposlanstva u Berlinu prvu tajnicu Elizabetu Mađarević koja je šokirala rasističkim izjavama na Facebooku.

Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera - otkaz, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentirala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomutnja s preuzimanjem Državni tajnik Matušić potvrdio Dnevniku Nove TV: Nizozemci nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove Građanima uz granicu konačno rješenje - 2 Ohrabrujuće izjave iz susjedstva Napokon dobre vijesti! Dnevnik Nove TV doznaje: Uskoro bi se mogli otvoriti svi granični prijelazi s BiH, mještani ne mogu dočekati

Odluku o sankciji treba u postupku potvrditi disciplinski sud, piše Jutarnji list.

Nakon što se Ministarstvo vanjskih poslova promptno i nedvosmisleno ogradilo od izjava Elizabete Mađarević, ona je u ponedjeljak pozvana na razgovor na Zrinjevac.

“Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi'', napisala je hrvatska diplomatkinja koja si je tom objavom možda zapečatila karijeru. Kasnije je objasnila da ima konzervativne stavove od kojih ne odstupa i koje dijeli slobodno jer živi u slobodnoj zemlji. A onda - preokret. Nakon žestokih reakcija i ograde inoministarstva, Mađarević je rekla da su joj hakirali profil i da se preko nje napada Vlada.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu se još jednom oglasilo. Istaknuli su da su ''diplomati svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji obavljaju''.

''Mislim da je ministar i Ministarstvo dobro reagiralo, povuklo ju je natrag, oni će provesti cijelu proceduru i inspekciju. Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to točno i nije hakirano to je katastrofa!", rekao je premijer Andrej Plenković.

''Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su'', komentirala je na Twitteru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene