Josip Aladrović
Josip Aladrović Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u srijedu da bi s ugostiteljima, poslodavcima i sindikatima Vlada do petka trebala definirati redizajnirane mjere za očuvanje radnih mjesta, koje bi trebale biti aktivirane sljedeći tjedan.


"Nismo do kraja utvrdili kako bi izgledao redizajn mjera, očekujem da ćemo u petak održati sastanak na kojemu ćemo to detaljno definirati, a idući tjedan ćemo ići s barem redizajniranim mjerama u svrhu očuvanja radnih mjesta", izjavio je Alardović uoči sjednice Vlade.

Poručio je i kako će Vlada napraviti sve ono što bude potrebno da se radna mjesta zadrže. Istaknuo je da se trenutno ne vidi veći val otpuštanja i odlazaka na burzu u odnosu na najkritičnije mjesece koronakrize, što je ocijenio dobrim pokazateljem.

No, smatra da Vlada mora reagirati s obzirom na epidemiološku i ekonomsku situaciju koja se mijenja u kratkom roku.

Prigodi ugostitelja bolji

Razlog za redizajn mjera je i taj što su proteklih mjeseci, prihodi ugostitelja bili bolji pa dio njih nije mogao koristiti mjere.

"Zato i imamo svakodnevne kontakte sa dionicima, poslodavcima, sidnikatima. Budu li potrebne drugačije mjere koje će više omogućiti da ne dođe do otpuštanja, mi ćemo to učiniti", kaže ministar.

Jesu li mladi zanemareni?

Na pitanje smatra li, u kontekstu pucnjave na Markovu trgu, da su mladi u Hrvatskoj zanemareni, Aladrović je ustvrdio da se ne može složiti s takvim dojmom.

"Žao nam je zbog tog čina, no što se tiče resora koji u sebi obuhvaća politike zapošljavanja mladih, smanjili smo u prošlom mandatu nezaposlanost mladih s 50 posto na 18 posto na kraju mandata, a tu su mjere aktivne politike zapošljavanja, kojima se, među ostalim, potiče samozapošljavanje i pripravništvo", poručio je ministar.

Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 1 Ministar Aladrović poručio frizerima i ugostiteljima koji su prosvjedovali zbog posljedica koronakrize: "Smanjenje PDV-a Vladi trenutačno nije u fokusu"

Josip Aladrović Ministar Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Prvi korak je definiranje iznosa minimalca"

Odgovorio je da ne zna napamet podatak kolika je prosječna plaća mlade osobe u Hrvatskoj, ali da je u Hrvatskoj definitivno zabilježen rast plaća generalno, pa se taj dio morao reflektirati i na mlade.