S početkom rujna na red dolaze brojne teme koje će izazvati polemike u javnosti. Jedna od njih je i izmjena Zakona o radu. Korona kriza promijenila je uvjete u kojima se radi. Državne potpore na račune poslodavaca kasne, javne službe očekuju povišicu. O svim ovim gorućim temama u Dnevniku Nove TV govorio je ministar rada Josip Aladrović. S njime je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Galerija Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 7 Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 6 Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 8 +0 Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 5

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV je na pitanje o podizanju plaća javnim službenicima kazao da će se o svemu još razgovarati.

Vezani članci Josip Aladrović - 3 Ministar Aladrović o stravi u Međimurju: "Obitelj nije bila pod nadzorom." Komentirao je i neradnu nedjelju te novi model obiteljskih mirovina Josip Aladrović Ministar Aladrović o zahtjevima sindikata za 13. plaću: ''Svi se možemo složiti da u ovom trenutku nisu realni''

''Mi smo imali sastanke u petom mjesecu kada smo vidjeli razmjere korona krize i dogovorili smo da ove godine nema podizanja, međutim da od 1.1. osnovica bude oko 6044 kune kako smo dogovorili prije nego što smo znali za probleme oko koronavirusa. Pred nama su pregovori za božićnicu za ovu godinu'', rekao je.

Dodaje da se Vlada obvezala na povećanje osnovice od 1. siječnja. ''Ali očekujemo da će svi dionici koji sudjeluju u pregovorima s nama shvatiti kakve reperkusije na javne financije će imati ova kriza'', kazao je i dodao da će se još razgovarati.

Zašto kasne isplate potpora? 

 Kada je riječ o kašnjenju s isplatama potpora poslodavcima, Aladrović kaže da su potpore za lipanj već isplaćene, a za srpanj su u tijeku isplate. Poručio je da će potpore biti osigurane i za jesen.

''Naravno da ćemo nastaviti kako bismo sačuvali gospodarstvo. Još ćemo razgovarati s poslodavcima u kojem obujmu'', rekao je. 

Objasnio je i zašto se stalno kasni s isplatama potpora za poslodavce.

''Ove potpore u sebi sadržavaju vrlo tvrde pokazatelje. To znači da se mora dokazati pad prihoda, nemamo onih opisnih razloga koje smo imali ranije i uspoređujemo podatke koje dobijemo od poreznu prve. Tu bude puno interakcije između poduzetnika i hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi utvrdili činjenično stanje. Postoji određeno kašnjenje u odnosu na one rokove koje smo imali ranije, ali do kraja kolovoza će biti sve isplaćeno'', objasnio je Josip Aladrović.

O izmjenama Zakona o radu

Jedna od gorućih tema trenutačno je izmjena Zakona o radu. ''Cilj je povećati globalnu konkurentnost naše ekonomije, između ostalog i izmjenama Zakona i radu. Potrebno je omogućiti malo više fleksibilnosti poslodavcima i radnicima da mogu regulirati rad od kuće'', kazao je.

Poručio je da se mora bolje definirati i dio Zakona o radu kojim bi se regulirao dio koji se odnosi na ozljede na radu za vrijeme rada od kuće.

Dodao je da se mora definirati i mogućnost dodatnog rada za one koji žele, povrh stalnog radnog odnosa, dodatno zaraditi.

''Moramo definirati sve dijelove Zakona o radu da budu u zaštitu radnika, ali i bolje efikasnosti poduzetnika'', poručuje Aladrović. Kaže da otpuštanje radnika ne ovisi samo o Zakonu o radu, nego i o ekonomiji. ''Zato i želimo sjesti sa svojim socijalnim partnerima i to razraditi'', poručio je.

Mjera skraćenog radnog vremena trajat će do kraja ove godine, kazao je Aladrović. ''Nadamo se da će ju svi koji mogu iskoristi jer to je pozitivan trend'', rekao je ministar. Na pitanje kako se kontrolira isplaćuju li zaista poslodavci radnicima kraće radno vrijeme Aladrović je kazao da su inspekcije na terenu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju