Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13 Humveeja za hrvatsku vojsku

Ministar provozao američkog veleposlanika u oklopnjaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski vojnici u mirovne će misije spremniji no ikad. Američka Vlada Ministarstvu obrane donirala je 13 oklopnih vozila, popularnih Humveeja kakvi se koriste u Afganistanu. Pripadnici mirovnih misija do sada su ih sretali ili na terenu ili su na obuku morali u Njemačku.

Hrvatska vojska sada ima čime pumpati mišiće. 13 popularnih Humveeja koristit će vojnici koji se pripremaju za sudjelovanje u mirovnim misijama. 'Ovo vozilo se ne može uspoređivati ni sa jednim drugim baš zbog tog specifičnog ovjesa, svoje balističke zaštite i svih ostalih prednosti koje nudi na samom terenu', rekao je stožerni narednik Tomislav Vodopija.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenskij i Oleksandr Sirski Teška pozicija Obistinile se crne slutnje: Ukrajinski general potvrdio gubitak važnih položaja Ilustracija Rat protiv Rusije Poljska će pomoći Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce: "Čine sve kako bi poslali vojnike na bojište"

Humvee ima posadu od pet vojnika. Naoružano je strojnicom i oklopljeno sa svih strana. Težek je 2 tone i 700 kilograma, a motor od 190 konja pogura ga na maksimalnu brzinu od 113 kilometara na sat. Hrvatski vojnici već koriste 50 ovakvih vozila u Afganistanu i što je najbitnije pruža im dodatnu sigurnost.

Foley: Zahvalni smo što imamo sposobnog saveznika

'Vozilo inače koristimo za ophodnje po nepristupačnim terenima. Zaštićeni smo od onog blasta, znači eksplozivnog udara. Pogledajte sa svih strana 360 stupnjeva okolo je vozilo zaštićeno', rekao je časnički namjesnik Samir Brakić. Na trotjednu obuku više se neće u Njemačku ili Afganistan već u Slavonski Brod.

'Postižemo s jedne strane bolju uvježbanost, s druge strane i te kakvu uštedu za hrvatski proračun', rekao je ministar obrane Davor Božinović. Oklopnjaci sa svom opremom i rezervnim dijelovima su donacija američke vlade. Sve zajedno vrijedi 27 milijuna kuna. Ministar je za zahvalu provozao američkog veleposlanika. Sjedinjene države najavljuju nastavak ulaganja u opremanje hrvatske vojske.

'Zahvalni smo što u Hrvatskoj imamo odanog i sposobnog saveznika. Bit NATO saveza je da članice štite zajedničku sigurnost. Hrvatska u tome već igra značajnu ulogu sudjelujući u mirovnim misijama širom svijeta', rekao je američki veleposlanik James Foley. Iskustvo koje će sada vojnici steći vježbajući na Hamveejima bit će im od neprocijenjivog značaja na opasnim afganistanskim visoravnima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene