Krčki most (Foto: Pixsell, Goran Kovačić)
Krčki most (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) Foto: Pixsell, Goran Kova?i?

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je odluku o ukidanju naplate korištenja mosta za otok Krk. Odluka bi trebala biti donesena do kraja godine.


Time je ministar odgovorio na javni apel stanovnika Kvarnera kojim oni traže ukidanje mostarine na otok Krk, piše Morski.hr.

Vezani članci Razotkrivanje Što voli, što ga veseli i kako se opušta od stresa politike? "To ili imaš ili nemaš, s tim se rađaš" Oleg Butković i Sabina Tandara Knezović Ministar Butković za Dnevnik Nove TV: "Od ponedjeljka ćemo regulirati plin u bocama"

U apelu koji su stanovnici Kvarnera poslali ministru stoji kako su most za otok Krk i tunel Učka izgrađeni od samodoprinosa građana i odavno isplaćeni, pa bi samim time trebali biti besplatni. U istom se kontekstu spominje i primjer tunela Sv. Ilija kroz Biokovo, gdje su se stanovnici uspjeli izboriti za neplaćanje.

''Najprije dovoditi u isti kontekst tunel Sv. Ilija s mostom Krk i tunelom Učka nije korektno zbog toga što se most Krk ne naplaćuje za fizičke i pravne osobe s otoka Krka, Cresa, Lošinja, Raba itd. Dakle, svi oni koji imaju prebivalište ne plaćaju most Krk. Drugo, ukupan dug Hrvatskih autocesta iznosi 5,5 milijardi eura. I mi smo, razmatrajući zahtjev gradova i općina iz Imotske krajine, gdje je zaista demografska situacija mnogo gora i složenija nego na otoku Krku, išli u dogovor sa Svjetskom bankom i donijeli, rekao bih, demografsku i političku odluku koja je u tom trenutku bila najbolja“, kazao je ministar Butković.

Tunel Učka i dalje će se naplaćivati

''Tunel Sv. Ilija nije autocesta. Isto tako most kopno – Krk nije formalno dio autoceste, nego dio pristupne ceste koja dovodi promet na autocestu. Po tom principu trebalo bi osloboditi most Krk. Mi vodimo razgovore sa Svjetskom bankom i s kreditorima jer je to dio ukupnog duga, da se takva situacija dogodi i na ovome mostu. Ipak, ponavljam, dovoditi u istu situaciju most Krk i ljude koji tu žive pa su oslobođeni cestarine po Zakonu o otocima, s tunelom Sveti Ilija nije korektno. Ali, evo, vodimo računa o tome, otvorili smo razgovore i pričekajmo do kraja godine da donesemo konačnu odluku“, dodao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Tunel Učka, nažalost, nije takav slučaj. Prema riječima ministra Butkovića, tunel Učka je u koncesiji i samim tim Hrvatska vlada ne može ukinuti naplatu prolaska kroz tunel.

''Tunel Učka nije pod ingerencijom Hrvatske vlade i Hrvatskih autocesta, nego je kao i čitav Istarski ipsilon u koncesiji. Ne mogu Vlada ni Hrvatske autoceste donijeti odluku o isključenju, odnosno nenaplaćivanju tunela Učka zbog toga što je to dio razgovora i dogovora između postojećeg i budućeg ugovora o koncesiji, koji se sada mijenja zbog izgradnje 150 milijuna eura vrijednog punog profila Istarskog ipsilona od tunela Učke do Pazina. Odnosno, već je u pripremi druga faza druge cijevi tunela i to je izdvojena priča od one Hrvatskih cesta i Autoceste Rijeka – Zagreb“, zaključio je ministar Butković.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju