Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jovanović se nada sporazumu sa Sindikatima

'Dogovor mora biti prvenstveno u interesu učenika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati i Ministarstvo ni danas nisu postigli dogovor. Ministar Jovanović i dalje se nada da će se sutra postići sporazum koji će prvenstveno biti u korist školaraca, posebno maturanata.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović smatra da većina učenika, roditelja i nastavnika od sindikata i Vlade očekuje dogovor u interesu učenika, a iz Ministarstva ističu da 'nastoje pronaći najbolje rješenje kako u slučaju štrajka maturanti ne bi snosili njegove posljedice'.

Pročitajte i ovo Prosječna plaća učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Ili štrajk? Pregovori se nastavljaju: Izračunali smo koliko će učiteljima rasti plaće ako Vlada pristane Obilježavanje 15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hoće li se izbjeći štrajk? Ipak dogovor s Vladom?: Evo na što su sindikati spremni pristati u novom krugu mirenja

Sindikati su štrajk najavili za srijedu, 5. lipnja. No, ministar je izrazio nadu da će sutrašnji sastanak sa sindikatima završiti dogovorom.

Komentirajući najavu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske da će zbog štrajka zatražiti odgodu državne mature, ministar Jovanović je rekao kako je anketa koju je Ministarstvo danas provelo u školama, pokazala potrebu da se postigne dogovor koji će biti prvenstveno u interesu učenika.

>> Sindikati: Štrajk počinje u srijedu, prvo srednje škole pa onda dalje!

Ministarstvo istodobno nastoji pronaći najbolje rješenje kako u slučaju štrajka maturanti ne bi snosili njegove posljedice, istaknuo je Jovanović.

Jutros je propao posljednji pokušaj mirenja 11 sindikata s Vladom, nakon čega su ti sindikati najavili da od srijede 5. lipnja kreću u štrajk.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zbog toga je zatražio odgodu mature te poručio Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja da u vrijeme štrajka neće obavljati poslove mature i zatražio da Centar odgodi sve poslove oko mature do završetka štrajka.

Popodne je održan sastanak svih sindikata državnih i javnih službi i Vlade, no nije potpisan sporazum o očuvanju materijalnih prava zaposlenih u javnim i državnim službama te je za sutra ujutro najavljen novi sastanak.

Vlada je predložila sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, kojim se točno definira vrijeme kada će se povećati plaće. Vlada predlaže da to bude u trenutku kada se ukupni bruto domaći proizvod vrati na razinu iz 2009., dakle u vrijeme kada je počela kriza, jer to osigurava da ima sredstava za isplatu povećanja plaća od 3 posto i osigurava da se taj sporazum može ostvariti.

Ministar Jovanović smatra da je Vladin prijedlog dobra osnova za daljnje pregovore i nada se da će sutrašnji sastanak sa sindikatima završiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene