Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Mogu biti plaćeni koliko god žele, a ja ću i dalje upozoravati na nejednakosti koje su većim dijelom uzrokovane bankarskim poslovanjem", ističe ministar financija.


Ministar financija Boris Lalovac prozvao je u četvrtak bankare da u Hrvatskoj potiču socijalno raslojavanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Lalovac iznenađen bahatošću banaka: 'Zna se tko donosi zakone i tko ih tumači' Slika nije dostupna Ministarstvo financija: Aneksi ugovora o konverziji švicarca u euro su protuzakoniti

Na pitanje postavljeno na konferenciji za novinare tijekom koje je predstavljen Nacionalni program reformi, kako komentira činjenicu da 150 bankara zarađuje ukupno 170 milijuna kuna godišnje, dok s druge strane građani grcaju pod teretom kredita i kamata, odgovorio je da su brojne nejednakosti u društvu uzrokovane i poslovanjem bankarskog sektora.

"Vidim danas određene poruke bankarskih glasnogovornika da je krenuo lov na crveni oktobar, međutim ja javno govorim o određenim nelogičnostima u bankarskom poslovanju", kaže Lalovac.

Dodaje da pri tome pokušava s bankama ostvariti partnerski odnos kako bi shvatili da postoji 300.000 blokiranih građana i da je to vrlo velik društveni problem, a podsjetio je i na rješavanje problema zaduženih u švicarskim francima.

VIDEO Ministri otkrili kako će štedjeti

"Ne ulazim u njihova primanja i plasmane, ali banke moraju biti društveno odgovorne jer žive, rade i posluju u Republici Hrvatskoj koja, kao i građani i gospodarstvo, već šest godina grca u dugovima", kaže Lalovac.

Ustvrdio je da je teret kamata za proračun, građane i poslovnu zajednicu težak i da ćemo teško tako iz krize te dodao da bi banke trebale pokušati zajedno s Vladom i građanima pokušati pronaći modele restrukturiranja privatnog duga i nedovođenja u dužničko ropstvo.

"Mogu biti plaćeni koliko god žele, a ja ću i dalje upozoravati na nejednakosti koje su većim dijelom uzrokovane bankarskim poslovanjem", ističe ministar financija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook