Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od četvrtka u štrajku

Ministar Horvat: "Naći će se izvor financiranja za plaće radnika Đure Đakovića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u petak u Velikom Trgovišću da će se naći izvor financiranja za zaostalu plaću radnika Đure Đakovića, ali i da nakon toga treba donijeti odluku kako dalje.

Ministar Horvat je u Velikom Trgovišću, gdje je na blagdan Svih svetih bio na polaganju vijenaca ispred rodne kuće predsjednika Franje Tuđmana, ponovio da samo poslovanje tvrtke, na način kako se to odvija sada, više nije prihvatljivo i da se trebaju naći novi modeli poslovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna traži se model međufinanciranja Ministar Horvat: "Đuro Đaković neće u stečaj, većina radnika će ovaj tjedan dobiti plaću" Slika nije dostupna Tvrtka čeka i novu upravu Ministar posjetio "Đuru Đakovića" i obećao isplatu plaća. Radnici u utorak odlučuju o nastavku štrajka

Grupacija Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 38,7 milijuna kuna, što je znatno nepovoljniji rezultat nego u istom lanjskom razdoblju kada je gubitak iznosio 5,4 milijuna kuna, pokazuju podaci iz devetomjesečnog financijskog izvješća slavonskobrodske kompanije.

"Morat ćemo sjesti za zajednički stol jer ona filozofija 'Đure Đakovića' kakvu je tvrtka imala u svojoj povijesti očito u ovoj globalnoj konkurenciji kakva se zbiva i događa, unutar koje tvrtka funkcionira, jednostavno danas više nije prihvatljiva. 'Đuro Đaković' treba se restrukturirati i s jednom novom filozofijom kročiti dalje", ponovio je ministar.

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska poštanska banka (HPB) ta preko koje bi se trebala osigurati financijska sredstva, ministar je odgovorio potvrdno. Radi se o 70 milijuna kuna koja bi se trebala iskoristiti za restrukturiranje same tvrtke.

"S HPB-om u ovom trenutku nalazimo jedan model koji bi trebao financirati restrukturiranje samog 'Đure Đakovića'. To je u ovom trenutku iznos od nekakvih 70-ak milijuna kuna koji bi trebao, u sljedećih šest mjeseci, dati vjetar u leđa 'Đuri Đakoviću', do trenutka dok se ne završi proces restrukturiranja i pronalaska novog, pravog, dobrog strateškog partnera", najavio je Horvat.

Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka, 24. listopada većina radnika Đure Đakovića je u štrajku te, osim plaća, traže i ostavku članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listopada podnio je ostavku, uz obrazloženje da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji zbog dva ključna problema - nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala u društvu.

Na dodatno novinarsko pitanje hoće li se dio tih sredstava iskoristiti i za zaostalu plaću, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta kazao je da se radi o istom principu „rescue aida” kakav je u jednom trenutku iskorišten i za Uljanik.

"Otprilike slična filozofija, slična namjena, slične metodologije i verifikacija Europske komisije u jednom trenutku kada plan restrukturiranja bude gotov za 'Đuro Đaković" - rekao je ministar Horvat, koji je u Velikom Trgovišću, u povodu blagdana Svih svetih zapalio svijeću ispred rodne kuće dr. Tuđmana. Tom je prilikom naglasio njegove velik zasluge te zasluge svih hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske koja danas, po riječima ministra, postaje moderna država kakvu su svi željeli koji su za nju dali svoje živote.

Na polaganju je bio i Ivan Jarnjak koji se prisjetio blagdana Svih svetih prije dvadeset godina kada je predsjednik Tuđman, nakon polaganja vijenaca na Oltaru domovine, završio u bolnici.

"Tada se prvi puta vidjelo, kada je polagao vijenac, da mu nije dobro. To večer smo imali sastanka užeg vodstva države prvi put bez njega. Moram priznati bili smo zbunjeni, izgubljeni i pomalo smo se osjećali bez njega nesigurni. Međutim, njegova ideja, njegov rad i njegov način stvaranja hrvatske države mnogi su u ovoj državi osporavali. Mene veseli da danas oni koji su ga na taj način osporavali priznaju mu to njegovo veliko djelo, priznaju da je bio veliki čovjek i velik državnik", izjavio je Jarnjak.

Saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, Žarko Tušek, naglasio je da Hrvatska danas, kada će predsjedati Europskom unijom, zaokružuje jedan ciklus.

"Danas kad Hrvatska ima priliku da ključne pozicije u svijetu i Europskoj uniji obnašaju ljudi koje je Hrvatska delegirala, kada smo u svjetlu vremena kada će Hrvatska predsjedati Europskom unijom, zapravo smo zaokružili jedan ciklus. Zaokružili smo političku ideju koju je u hrvatski politički prostor i u hrvatski život uveo upravo utemeljitelj moderne Hrvatske dr. Franjo Tuđman", rekao je Tušek. (Hina)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene