Radnici Đure Đakovića su u štrajku. Nakon dvosatnog sastanka s upravom i predstavnicima radnika, isplatu plaća za listopad obećao im je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Galerija


Po dolasku u Đuru Đakovića ministar gospodarstva Darko Horvat dobio je pljesak. Krako je obišao proizvodne pogone, a zatim se sastao s Upravom i predstavnicima radnika. Nakon gotovo dva sata, za oko 700 radnika u štrajku, stigle su dobre vijesti. ''Tijekom sljedećeg tjedna, kad budem pravno siguran da možemo dati plaću za listopad, to ćemo i učiniti'', rekao je ministar Horvat.

Vezani članci Ministar graditeljstva Darko Horvat Horvat o podjeli hrane u Petrinji: "Sada se priprema preveliki broj toplih obroka. Na terenu sve ima glavu i rep" Nakošena zgrada u Vukovarskoj ulici od zagrebačkog potresa Gdje zapinje? Opasne konstrukcije koje nitko već mjesecima ne sanira prijete Zagrepčanima: ''Ne znam gdje ćemo poslije, na cestu najvjerojatnije''

Ipak, računi su josš uvijek blokirani, što otežava isplatu. Za nastavak proizvodnje, poručuje Horvat, treba osigurati dodatnih 70 milijuna kuna do travnja iduće godine. No, prije novih kredita, treba vratiti stare. ''Moramo naći model vraćanja kreditnih aranžmana koje je Đuro Đaković podignuo, a ni jednu od rata nije vratio'', kazao je ministar.

Do kraja sljedećeg tjedna tvrtka bi trebala dobiti i novu Upravu. ''Nitko do sada nije niti nam pada na pamet razmisljati o stečaju Đure Đakovića'', kaže Horvat.

Štrajkaški odbor odlučuje o nastavku štrajka

No, radnici su svjesni da su ovo još uvijek samo vatrogasne mjere. ''Ako ne dođu plaće još ćemo se snaći do Božića, a onda se spakirati i preko granice, kao što je otišlo pola Slavonije'', rekao je jedan od radnika, Tomislav Buketa. A da ostanu i bore se radnicima Đure Đakovića poručuju i sugrađani koji su ih stigli podržati.

Prema riječima ministra, dugovi tvrtke popeli su se iznad 300 milijuna kuna. Horvat najavljuje ulazak državne revizije u tvrtku, a o nastavku štrajka radnici će odlučiti u utorak ujutro, kada zasjeda štrajkaški odbor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr