U Ministarstvu gospodarstva završio je sastanak ministra Darka Horvata s upravom Uljanika te sindikalistima pulskog i riječkog brodogradilišta. Iako se očekivalo, sindikalistima nisu predstavljena imena potencijalnih strateških investitora. Predsjednik uprave Uljanika tvrdi kako će uprava analizirati sve ponude, a pristiglo ih je ukupno šest te onda izvijestiti javnost o konkretnim rezultatima. Ministar Horvat pojasnio je kada, i ako se krene u spašavanje Uljanika koliko će to stajati.

Galerija


Na sastanku, kazao je, bilo je riječi o o tome jesu li pristigle ponude ozbiljne i može li se na njih računati, o tome da se izbjegne stačaj 3. maja te ostavi vremana Upravi za kvalitetnu analizu pristiglih ponuda.

Vezani članci Andrej Plenković Poslodavci zatražili minimalce za 40.000 radnika, Plenković: "Naše plaće za ožujak donirat ćemo za pomoć Zagrebu" Nadzor financija propalog Uljanika - 2 Ministar Horvat hvali se uvođenjem provjera financija Uljanika koji je od jučer otišao u stečaj: „Nadzirat ćemo svaki račun brodogradilišta“

"Konsenzusom svih sudionika za stolom prihvatili smo činjenicu da imamo puno povjerenje u ovu Upravu", istaknuo je ministar Darko Horvat.

Dodao je da će u nekoliko sljedećih dana pustiti Upravu na miru da objasni sve nedoumice i pripremi analizu na temelju koje će Uprava, Nadzorni odbor i Skupština donijeti odluku.

Napomenuo je i kako se traže modaliteti kako radnicima isplatiti plaće za prosinac i siječanj te kako prebroditi razdoblje dok se strateški partner ne uključi u proces restrukturiranja i preuzme obveze.

Ukupni program restrukturiranja iznosi oko 800 milijuna eura, kazao je Horvat dodavši kako je minimum da u 50 posto troškova sudjeluje partner, a 50 posto država iako udio partnera može biti i veći.

"Ukupni program restrukturiranja u ovom trenutku iziskuje 800 milijuna eura. Poraspodjeljeno je - 50 posto partner,  50 posto država, ili bude li želje i namjere partnerova participacija može biti i veća", rekao je ministar Horvat.

"Postupak je stvarno osjetljiv i razgovarali smo o tome sa socijalnim partnerima i ministarstvom i vrlo odgovorno pristupamo tome", rekao je Emil Bulić, predsjednik Uprave Uljanika. 

O tome je li netko od ponuđača spreman dati 400 milijuna eura, Horvat je kazao da ćemo morati pričekati još nekoliko dana kada će biti gotove analize. (Hina) 

"Možda ću ove riječi što sada kažem zažaliti, ali možda po prvi puta ima nade i mislim da je ovo što je izrekao, i to ga držimo za riječ, predsjednika Uprave, da doista ima spremnog strateškog partnera. Mislim da isto tako po prvi puta iako nisam bio veliki optimista, da ministar Horvat misli da ima šanse i da mislim da može ovaj prioces završiti", rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr