Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vrtimo se u krug"

Ministar Horvat o krizi brodogradilišta: "Danko Končar nije ostavio dojam da je spreman uskočiti s gotovinom"

Darko Horvat, ministar, gospodarstva, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Darko Horvat, ministar, gospodarstva, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Darko Horvat, ministar gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) Darko Horvat, ministar gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Horvat, ministar, gospodarstva, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika, rekao je nakon sastanka s Vladom da se još uvijek može provesti plan restrukturiranja Uljanika, ali da Vlada ne može pomoći brodogradilištu dok Bruxelles ne odobri taj plan. Sve je komentirao i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ministar Horvat također je sudjelovao u sastanku u Vladi, a tijekom razgovora s reporterom Mislavom Bagom uživo u Dnevniku Nove TV rekao je da Danko Končar nije ostavio dojam da je spreman uložiti novac kako bi se kratkoročno spasila brodogradnja te da će se o stečaju razmišljati nakon što se ispucaju sve ostale mogućnosti.

Pročitajte i ovo Brodogradilište 3. maj Nova faza 3. maj prihvatio plan mjera kriznog upravljanja: Vlada je postavila uvjet Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Pokazali interes Kineska delegacija posjetila 3. maj, Horvat: "Mislim da ćemo konačnu odluku dobiti vrlo skoro"

Ministre, Uprava Uljanika rekla je da sve ovisi o sastanku s gospodinom Končarom. Je li on kratkoročno spreman uložiti desetak, neki kažu i sto, milijuna eura kako bi se spasila brodogradnja?

U ovo trenutku očekivanje Uprave da Vlada sa strateškim partnerom riješi problematiku je vrlo neozbiljno. Mi smo očekivali da će na sastanak i Uprava i strateški partner doći s barem jednim ponuđenim rješenjem.

A s čim su došli?

Mi se u ovom trenutku polako vrtimo u krug i dio smo jedne priče koju smo započeli prije otprilike tri ili četiri dana. Modalitet kojim će se eventualno moći isplatiti plaća ili dvije nije dugoročno rješenje.

Što je Danko Končar danas rekao? Je li on spreman uskočiti?

Mi u ovom trenutku, spram toga što traje komunikacija s Bruxellesom, ne smijemo niti možemo započeti s regularnom primjenom modaliteta koji je predložen u planu restrukturiranja. S obzirom da u ovom trenutku traje neformalna komunikacija s Bruxellesom, mi tek kad dobijemo zeleno svijetlo na taj dokument započinjemo.

Ministre, mi se sada vrtimo u krug. Ja Vas jednostavno pitam: Je li Danko Končar iskazao spremnost da kratkoročno uskoči kako bi spasio brodogradnju? Jeste li stekli takav dojam?

Danko Končar je nakon završetka razgovora ostavio dojam da u ovom trenutku nije spreman uskočiti s uplatom gotovine kako bi se kratkoročno riješila problematika vezana uz isplatu plaća.

Znači li to stečaj brodogradilišta?

U ovom trenutku ne. Dali smo gospodinu Končaru da svoju ozbiljnost u strateškom partnerstvu iskaže kroz nekoliko dana. Mi ćemo pričekati dan ili dva. Na kraju će se ispostaviti da je to jedina regularna mogućnost da se radnicima isplate plaće do trenutka u kojem stigne dobra ili loša vijest iz Bruxellesa.

Koliko u ovom trenutku Uljanik i 3. Maj mogu opstati bez da radnici rade i primaju plaće?

Ja neću reći da se u brodogradilištima ne radi.

U štrajku su. Koliko ova situacija može opstati bez konačne likvidacije?

U ovom trenutku ingerenciju nad smirivanjem štrajka nema Vlada. Dakle, Uprava se mora vratiti u Pulu i radnicima mora objasniti i predočiti realnu situaciju.

Bi li stečaj bio dobro rješenje?

U jednom od modaliteta raspravlja se i o stečaju.

Koji je to modalitet?

Od tri ponuđena rješenja, jedno je primjena stečajnog postupka.

Najrealnije rješenje?

Neću reći u ovom trenutku, niti ću reći da u ovom trenutku prioritetno razmišljamo. MI ćemo o stečaju razmišljati kada ispucamo sve ponuđene, odnosno nama prihvatljive modele.

Što će biti kad Vam Danko Končar za par dana kaže "da" ili "ne"? Što znači za radnike, a što za državu?

U ovom trenutku zbrajamo moguće posljedice i predstečajne nagodbe i stečajnog postupka. Rezultate tih izračuna imat ćemo tokom petka. Ja sam već napomenuo da će se određena žrtva morati podnijeti. U ovom smo trenutku svjesni činjenica da je velika količina novca ušla u brodogradnju, da na ovakav način više ne možemo financirati brodogradnju.

To znamo. Kada Uprava proglasi stečaj kao jednu od mogućnosti, koliku će radnici dobiti plaću koju je država osigurala?

Modalitet koji je u ovom trenutku jedan od prihvatljivih: ako se Uprava odluči u ime radnika blokirati račun, država će osigurati tri minimalne plaće. Isto tako, ako u vremenskom intervalu te blokade dođe do stečaja, svaki radnik ima mogućnost primiti dodatne tri plaće.

Znači, oni su sigurni šest mjeseci ako se ode u stečaj?

Ako se dogode projicirane blokade, ako se ode u stečaj, države će osigurati šest minimalnih plaća.

Postoji li procjena koliko državnih jamstava tada Hrvatskoj dolazi na naplatu?

U ovom trenutku nemamo točnu informaciju, ali tokom petka ćemo ministar Marić i ja zbrojiti iznose kredita i iznose državnih jamstava.

Je li realno da bi taj iznos mogao biti pola milijarde eura?

U ovom trenutku ne raspolažemo s brojkom od pola milijarde eura, ali to ćemo vidjeti tijekom petka.

Jeste li Vi i premijer Upravu pitali: "Dobro dečki, što ste vi radili? Do kraha ste doveli hrvatsku brodogradnju."

Nemojmo zaboraviti da nas neki prozivaju da spavamo, da se zadnja sanacija hrvatske brodogradnje, odnosno Uljanika i 3. Maja, odvijala tijekom 2012. i 2013. Godine. Nemojmo zaboraviti da se upravo u dvorištu ljudi koji nas danas prozivao taj problem događao. Želim hrvatskoj javnosti jasno reći da hrvatska brodogradnja više neće biti vreća bez dna. U nju se mora ući projicirano i u hrvatska brodogradilišta, uključivo 3. Maj i Uljanik, moraju postati profitabilna.

Nadam se bez ovih uprava.

Hoće li se u neke modalitete kretati s ovom upravom ili ne je prvenstveno odluka sadašnjih vlasnika. Država u ovom trenutku nije vlasnik i država takvu odluku ne može donijeti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene