Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Damir Krstičević

Neispravno-prizemljeno: "Stanje s MiG-ovima je zabrinjavajuće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak da je stanje s MiG-ovima zabrinjavajuće ali nacionalna sigurnost nije ugrožena, te da je "prizemljeno ono što je neispravno" jer je sigurnost pilota na prvom mjestu.

"Što se tiče MiG-ova, stanje je zabrinjavajuće. Znate da imamo hrvatske pilote i i da su oni sjajni ljudi, odlično rade svoj posao. Možete samo zamisliti kako je tim ljudima svaki dan kada trebaju ući u MiG i izvršiti svoje zadaće, a ne znaju hoće li sletjeti. Treba li nam još jedan slučaj kojeg smo imali, da nam avion padne, pilot pogine ili da, s druge strane, taj MiG padne na neko naseljeno mjesto", izjavio je Krstičević novinarima prije Vladine sjednice.

Pročitajte i ovo Damir Krstičević, bivši ministar obrane Humanost na djelu Damir Krstičević prvi put progovorio o spašavanju srpskog vojnika na ratištu: "Dobro je, ne tribaš plakat, ne boj se... Izliječit ćemo mi tebe, nismo mi četnici" Slika nije dostupna izborne liste nakon srijede Plenković: "Krstičević je dio HDZ-ova tima, računam na njega na izborima"

Istaknuo je da nacionalna sigurnost nije ugrožena i da je Hrvatska vojska spremna izvršiti sve zadaće koji se postavljaju pred nju.

"Mislim da svi skupa imamo odgovornost, ja kao ministar, svi, riješiti tu situaciju. Već sam dao zahtjev Vladi, kao i struka, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, da nam treba ta sposobnopst air-policinga - jedna eksadrila, deset jednosjeda, dva dvosjeda. Sada je na Vladi da nađemo način da otvorimo proces i konačno ne odgađamo tu odluku", poručio je.

Već odavno prošao rok za kupnju novih aviona

Na upit o rokovima za kupnju novih aviona, Krstičević je ustvrdio kako je već davno prošao rok za to "ako želimo biti država i da nas drugi smatraju državom".

"To su riješile sve europske države - Češka, Mađarska, Rumunjska, a ove godine rješavaju Slovačka i Bugarska. Mislim da je vrijeme i da naša Hrvatska u korist budućnosti i odgovornosti prema budućnosti to riješi. Novci su uvijek problem, ali ne trebamo to gledati samo kao trošak, već i kao investiciju", dodao je.

Kao jedno od rješenja za kupovinu novih aviona u obzir dolazi i prodaja državne vojne imovine. "Ispitat ćemo sve i to je jedno od rješenja. Na prvom mjestu mora biti sigurnost ljudi", poručio je.

Na pitanje koliko točno MiG-ova leti ponovio je kako je stanje je zabrinjavajuće, a ostalo je klasificirani podatak. "Posljednjih dana može se vidjeti da je ta brojka vrlo promjenjiva. Ima se problema, puno neispravnosti i vidimo da to ne funkcionira", kazao je.

Naglasio je kako je "sve što je neispravno - prizemljeno".

"Načelnk Glavnog stožera i svi imaju odgovornost i sigurnost pilota je na prvom mjestu. Ono što je neispravno ne smije biti u zraku. Sigurnost hrvatskog čovjeka i pilota je na prvom mjestu", poručio je ministar obrane. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene