Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOGOVORITE SE

Predsjednica i načelnik Glavnog stožera oprečno o MiG-ovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike smatra da je stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu zabrinjavajuće, bar u kontekstu MiG-ova od kojih lete tek četiri, Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH, koji joj je izvješće podnio tvrdi da "situacija nije toliko zabrinjavajuća".

"Ono što sam letimično vidjela u izvješću prilično je zabrinjavajuće", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, odgovarajući na pitanje o izvješću kojeg je Predsjednici prije nekoliko dana podnio Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 26. OBLJETNICA OS RH Na Jarunu letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Slika nije dostupna Konferencija u Splitu 'Važno je da je Hrvatska članica NATO saveza, to ojačava našu poziciju'

Prema pisanju Jutarnjeg lista stanje s MiG-ovima je dramatično do te mjere da lete tek četiri MiG-a (od njih 12) te da se vrlo često kvare, od potpunog otkazivanja hidraulike, navigacijske i komunikacijske opreme, preko istjecanja goriva i ulja, pa do gašenja motora u letu, što se navodno dogodilo u dva navrata. 

Grabar-Kitarović o detaljima izvješća nije govorila tvrdeći da ga nije detaljno pročitala te da će tijekom dana razgovarati s načelnikom Šundovom u četiri oka. 

"Četiri MiG-a su ispravna, imamo dva borbena dvojca, možemo izvršavati NATO i ostale zadaće, međutim nažalost to ne može biti dugoročno rješenje. Trebamo razmišljati o rješenjima kako premostiti dok Hrvatska ne nabavi novu eskadrilu borbenih zdrakoplova", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da će o tome razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem te da će o tome uskoro raspravljati i Vijeće za obranu. 

Za razliku od Predsjednice, načelnik Šundov ne misli da je situacija zabrinjavajuća. "Ne, situacija nije toliko zabrinjavajuća. Sigurnost letenja je uvijek najvažnija za naše pilote", rekao je Šundov za Novu TV, dodajući da je o svemu informiran i Glavni inspektor OS-a. 

"Imamo dovoljan broj MiG-ova da možemo izvršavati zadaće vezane za Air Policing i da sigurnost pilota nije dovedena u pitanje. Sve drugo je podatak s kojim ne mogu izlaziti", rekao je Šundov, dodajući da je u izvješću spomenuto sve što je vezano za održavanje, remont i "probleme s kojima se suočavamo u tom smislu".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene