Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krstičević s premijerom

Hrvatska ponudila Albaniji nadzor zračnog prostora

Ministar Krstičević s albanskim predsjednikom Vlade (Foto: MORH)
Ministar Krstičević s albanskim predsjednikom Vlade (Foto: MORH) Foto: MORH
Hrvatska je spremna ponuditi sposobnost nadzora zračnog prostora Albaniji kada dostignemo tu sposobnost, ističe Krstičević.

Drugog dana službenog posjeta Republici Albaniji potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom u petak, 6. travnja 2018. susreo se s albanskim predsjednikom Vlade Edijem Ramom, ministricom obrane Oltom Xhaçkom i ministrom vanjskih i europskih poslova Ditmirom Bushatijem.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Damir Krstičević, bivši ministar obrane Nevjerojatno Svećenik vjernicima rekao da glasaju po savjesti, ali za oltar pozvao Krstičevića

U Vladi Republike Albanije ministra Krstičevića primio je predsjednik Vlade Edi Rama, a na sastanku je još jednom potvrđena dobra suradnja dviju prijateljskih zemalja. Krstičević je pritom istaknuo kako Hrvatska i Albanija imaju značajnu stabilizirajuću ulogu na području Jugoistočne Europe.

"Ove godine i Albanija i Hrvatska obilježavaju devetu godišnjicu članstva u NATO- u i mogu biti primjer koji će usmjeravati regiju prema euroatlantskim integracijama", rekao je ministar i izrazio potporu Hrvatske Albaniji na putu u EU te spremnost Hrvatske da podijeli svoja iskustva.

U Ministarstvu obrane Republike Albanije, Krstičević se sastao s ministricom obrane Oltom Xhaçkom te načelnikom Glavnog stožera Republike Albanije s izaslanstvom. Ministri su pritom izrazili obostrano zadovoljstvo posjetom i istaknuli važnost produbljivanja suradnje Albanije i Hrvatske prvenstveno na području obrane i najavili skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji na području obrane.

Ministar Krstičević tim povodom upoznao je ministricu s Odlukom o nabavi višenamjenskog borbenog aviona istaknuvši: "Kao što znate, Hrvatska je donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, što će ojačati sposobnosti Hrvatske vojske i povećati njezin doprinos sigurnosti na području Jugoistočne Europe. Nabavom novog višenamjenskog borbenog aviona postajemo spremni ponuditi sposobnost zaštite zračnog prostora, odnosno air policinga, našim NATO susjedima".

Ministrica Xhaçko istaknula je kako su upravo Albanija i Hrvatska važan faktor u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi: "Hrvatska je važan saveznik Albaniji i nadam se kako ćemo proširiti i intenzivirati našu obrambenu suradnju, posebno na području izobrazbe, obuke i vježbi", rekla je Xhaçko.

Krstičević je istaknuo kako podupire Albaniju u inicijativi za osnivanje NATO Centra izvrsnosti za strane borce i dodao kako mu je drago što će pripadnici Hrvatske ratne mornarice sudjelovati na vježbi Albanion Lion u rujnu ove godine te je uputio albanskoj ministrici obrane poziv za službeni posjet Hrvatskoj.

Tijekom sastanka s albanskom ministricom obrane razgovaralo se i o mogućnostima suradnje u okvirima obrambene industrije te suradnji u multilateralnim okvirima, ponajviše NATO-a i inicijative A5.

"Smatramo kako i u području obrambenih industrija možemo graditi našu daljnju suradnju; vi znate da je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim proizvodima i svojevrsni je brend hrvatske obrambene industrije. Drago mi je da je kvaliteta proizvoda hrvatskih tvrtki prepoznata i u Albaniji te da pripadnici albanskog ministarstva unutarnjih poslova koriste pištolj i jurišnu pušku", rekao je Krstičević.

U sklopu službenog posjeta Albaniji, ministar Krstičević sastao se i s ministrom europskih i vanjskih poslova Ditmirom Bushatijem.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene