Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogorčeni poljoprivrednici

'Ministar Čačić nije kompetentan ni auto voziti, a kamoli govoriti o poljoprivred'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Vlada vodi lošu politiku prema poljoprivrednicima, Jakovina prije svega treba biti naš ministar', tvrdi M. Brlošić, predsjednik HPK.

"Ili ćemo poticati uvoz, mafiju i bandu, ili ćemo stati na stranu seljaka. Ministar Čačić nije kompetentan ni auto voziti, a kamoli govoriti o poljoprivredi", obrušio se na vladajuće na konferenciji za novinare Mato Mlinarić, član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Slika nije dostupna Seljaci dali ultimatum Vladi 'Linić nam je dao do znanja da možemo svi pomrijeti, ali novac dobiti nećemo'

Ogorčeni nedavnim izjavama ministara Radimira Čačića i Slavka Linića kako su "poljoprivrednici paraziti hrvatskog društva" te da su "subvencije poljoprivredi bacanje novca uludo", iz HPK pozvali su se na studiju prof. Ive Grgića s Agronomskog fakulteta kako je država u 2010. od poljoprivrede kroz poreze uprihodila osam, a kroz poticaje isplatila 3 milijarde kuna.

U 2011. ta je svota i 10 mlrd. kuna, kazao je predsjednik HPK Matija Brlošić, no Vlada čini sve kako bi raznim pravilnicima uštedjela na seljacima pa oni, primjerice, zbog pravilnika od kraja siječnja prema kojemu imaju rok od 7 dana da prijave uginuće krave, a 20 da nadomjeste gubitak, olako gube potpore. Istodobno ni 50% poticaja za 2010. još nisu dobili, a HBOR im zaračunava i lihvarske kamate od 6, a u drugim sektorima samo 2 posto.

Iz HPK nadaju se da će Vlada ispuniti obećanje te i u drugim komorama ukinuti članstvo. O izmjenama i dopunama zakona o vodama i financiranju vodnoga gospodarstva kažu kako svi trebaju plaćati navodnjavanje, ali nisu stvoreni uvjeti za to. "Ministar ima jako malo vremena za nas. Želimo da bude ministar seljaka, a ne Vlade", poručio je Brlošić. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene