Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oduzimat će i vozila

Ministar Božinović najavio drastične kazne za vozače koji ponavljaju prekršaje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vanja Margetić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je oštrije kazne za počinitelje teških prekršaja u prometu. Oduzimanje vozila, stroža penalizacija prilikom oduzimanja vozačkih dozvola, samo su neke od izmjena koje nas očekuju.

Crveni alarm na hrvatskim prometnicama - 272 poginule osobe i više od 2300 teško ozlijeđenih - dovoljno razloga da se svi dignu na noge.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak i Bojan Ivošević Brz odgovor Puljak i Ivošević reagirali na Božinovićev poziv na davanje ostavke: "Ključno je priznanje policije" Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..."

Ministar Davor Božinović zbog toga najavljuje oštrije kazne. "Pokrenut ćemo određenu zakonsku inicijativu u smislu pooštravanja kazni za počinitelje teških prometnih nesreća, pogotovo one koji spadaju u kategoriju recidivista", rekao je Božinović.

A takvih je u vikend policijskim akcijama oko 40. Minstar je tom brojkom nezadovoljan. Upravo zbog njih raspravljalo se i o najstrožim kaznama.

"Po našem mišljenju bi se vozilo, kao sredstvo počinjenja kaznenog djela, trebalo tretirati na način da se ono oduzme čak i ukoliko nije vlasnik vozila i vlasnik vozila bi morao preuzeti odgovornost kome je to vozilo dao", rekao je Božinović za Dnevnik Nove TV. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Vanja Margetić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ovakvim zakonskim rješenjima potporu je dala i struka. Sve to, kažu, trebalo bi nas maknuti s europskog dna, kada su stradavanja u pitanju.

"Cilj nam je, prije svega, da spriječimo da se nesreće događaju, odnosno da svi sudionici u prometu prihvate da je pravilno ponašanje u prometu nužnost, a ne potreba", kaže Rajko Horvat s Prometnog fakulteta.

Za najstrože kazne zalažu se dugi niz godina i u udruzi Sigurnost u prometu, no dodaju da sudski procesi moraju biti kraći i učinkovitiji.

"Iskustvo u svijetu je pokazalo da je najbolja mjera pojačan broj kontrola od strane prometne policije i to na mjestima u vrijeme kada se najčešče prekršitelji pojavljuju na cestama i rade najteže prometne prekršaje", kaže Milan Pajnić iz udruge Sigurnost u prometu.

Božinović, pak, kaže da sustav penaliziranje i preventive i represive zapravo ne daje rezultate koje bi trebao davati te da se zbog toga nešto mora mijenjati.

Nova rješenja trebala bi ubrzati i provedbu zakona. Sve bi prema nekim procjenama, moglo zaživjeti već s prvim danima iduće godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene