Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je KBC Rijeka.


Ministar je u pratnji ravnatelja obišao COVID odjele na riječkom lokalitetu i upoznao se s radom te zdravstvene ustanove. Potom se obratio medijima.

Vezani članci Ribe - 2 VIDEO Nevjerojatni prizori s obale Save: Mrtve ribe plutaju uz kopno, ribočuvari zabrinuti - ''Ovo nije prvi put'' Nacionalni stožer civilne zaštite Capak prozvao one koji ne vjeruju da maske štite: "Kad ide na operaciju, neka kaže kirurgu da je ne mora imati nad njegovim otvorenim abdomenom"

"Razlog mog dolaska u Rijeku je reći hvala upravi bolnice koja odgovara ovim izazovima. Drago mi je što je reakcija bolnice promišljena i pravovremena. Zahvaljujem se na odgovaranju na svakodnevne izazove. Ja sam od početka svojeg mandata svjestan da sam samo jedn kotačić u tom sustavu, ali bez zajedništva nema adekvatnog odgovora na ovu krizu", poručio je uvodno ministar.

Osvrnuo se i na reformu zdravstva te kazao kako ona "nije spin, nego nužnost i ne gleda stranačke boje".

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić zahvalio je zaposlenicima bolnice na predanom radu, ali i na velikom odazivu na cijepljenje protiv koronavirusa. 

O reformi zdravstva

Ministar Beroš je komentirao izjavu premijera Plenkovića koji je na sjednici Vlade rekao da ministar već na idućoj sjednici može iznijeti prijedloge za reformu. 

"Premijer je figurativno dao do znanja da je usmjeren na tu problematiku, u radu je određena radna verzija i nacrt pripremljenih reformi. U fazi osnivanja je međuresorna skupina za suradnju, nužno je da svi resori sudjeluju, posebno ministarstva financija i rada. Nije realno da će na sljedećoj sjednici Vladi biti zakonski prijedlozi refome, oni će biti predstavljeni u kasnijoj fazi. Osobno mislim da je pitanje zdravstva i zdravlja nadstranačko pitanje", rekao je. 

"Ministar daje pravac kretanja, ali stručne službe bez interferencije politike moraju odigrati svoje", odgovorio je ministar na pitanje o javnoj nabavi u zdravstvu. 

O platformi Cijepise

Upitan o činjenici da USKOK pregledava ugovore za platformu Cijepise, Beroš je rekao da je kao ministar zadovoljan što institucije rade svoj posao.

"Projekt ima desetak različitih komponenti, neke na početku, neke na kraju. Tvrtka koja se jučer oglasila je rekla da još nije sudjelovala, ali je od početka u razgovorima. Dakle nije sudjelovala, ali hoće", rekao je.

Rekao je kako vjeruje da ima podršku premijera. 

Kazao je kako smatra da je regionalni pristup mjerama najbolji i najefikasniji. 

"Lokalni stožer su vrlo aktivni i donose adekvatne mjere", rekao je Beroš. 

Upitan čime se smatra da je efikasniji od dosadašnjih ministara koji nisu uspjeli provesti reforme, rekao kako će uložiti sve svoje napore da sustav reformira.