Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planiraju nove mjerače

Bačić u Slavonskom i Bosanskom Brodu zbog onečišćenja iz rafinerije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog onečišćenja zraka Slavonski Brod je posjetio ministar Branko Bačić.

'Za praćenje kakvoće zraka u Slavonskome Brodu Ministarstvo zaštite okoliša osigurat će još jednu pokretnu mjernu postaju, a postojeća će za petnaestak dana dobiti privremeni mjerač kako bi se mogla pratiti koncentracija benzena', rekao je ministar Branko Bačić nakon sastanka koji je u Slavonskome Brodu održao s gradskim i županijskim čelnicima vezano uz rješavanje problema onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije u susjednome Bosanskom Brodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednogodišnje mjerenje Slavonski Brod guši se u sumporovodiku Slika nije dostupna 'Dišu na škrge' Građani Slavonskog Broda prijete zatvaranjem ventila i granice s BiH

>> VIDEO: Novinarska ekipa na mjestu eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu

DUZS će obavještavati stanovnike

Dodao je da bi trajni mjerač benzena mogao biti postavljen za 120 dana i kako su se na sastanku dogovorili da će se sa službom 112 uspostaviti 'on-line kontakt' kako bi se građani upozorili na nečistoću zraka i što prije obavijestila tijela susjedne države kako bi mogla reagirati, a Zavod za javno zdravstvo zadužen je za izradu studije o utjecaju na okoliš.

Prije odlaska u Bosanski Brod, gdje će s gdje će s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mladenom Zirojevićem i ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić obići bosansko-brodsku Rafineriju nafte i razgovarati s predstavnicima njezinih vlasnika, Bačić je rekao kako će im predati godišnje izvješće o praćenju kakvoće zraka s automatske postaje koje dokazuje da su u Slavonskome Brodu prošle godine 84 puta prekoračene dopuštene vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica.

>> Koliko zapravo rafinerija utječe na kvalitetu zraka u Sl. Brodu?

Ministar Branko Bačić domaćinima je u Bosanskom Brodu predao jednogodišnju analizu onečišćenja zraka koje je u prošloj godini izmjerila slavonskobrodska automatska mjerna postaja za kakvoću zraka te prijedlog da Hrvatska bude upućena u planove rekonstrukcije i modernizacije bosanskobrodske rafinerije.

'Razgovarali smo i o donošenju teksta memoranduma o razumijevanju i suradnji između Hrvatske i BiH u dijelu koji se odnosi i na zaštitu okoliša. Iskazali smo potporu i želju da se rafinerija unaprijedi, a time i gospodarstvo, ali želimo da to bude po svim standardima kao i u Hrvatskoj kad je riječ o zaštiti okoliša. Konačan dogovor je da će nam se dostaviti podatci i o modernizaciji rafinerije i o donošenju ekološke dozvole kako bismo se i mi mogli očitovati o tom procesu', kazao je Bačić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević rekao je kako je potvrđena spremnost Hrvatske da BiH dostavi sve propise koji uređuju to područje jer je Hrvatska ispred BiH, t.j. parametri koji određuju onečišćenje u Hrvatskoj stroži su nego u BiH. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene