Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednogodišnje mjerenje

Slavonski Brod guši se u sumporovodiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvješće o kakvoći zraka u Slavonskome Brodu pokazalo je porazne rezultate.

Godišnje izvješće o rezultatima kakvoće zraka u Slavonskome Brodu, koju je za Brodsko-posavsku županiju izradila tvrtka 'Ekonerg', potvrdilo je kako je zrak u gradu onečišćen sumporovodikom, a komentirajući danas na izvanrednoj konferenciji za novinare rezultate toga jednogodišnjeg mjerenja, župan Danijel Marušić izjavio je da županija u sklopu svojih ovlasti čini sve da se problemi s onečišćenim zrakom i štetnim plinovima koji dolaze iz rafinerije u susjednome Bosanskome Brodu što prije riješe.

Pročitajte i ovo Goran Grlić Radman - 2 EU samit u prosincu Traži se otvaranje pregovora s BiH: "Svaka druga odluka bila bi loša za stabilnost i sigurnost" Slika nije dostupna Brođani napuštaju svoj grad Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

Zrak najniže kategorije

S obzirom na onečišćenje sumporovodikom i prekoračenje dopuštenih vrijednosti lebdećih čestica, zrak u Brodu svrstan je u treću, najnižu kategoriju. Mjerenja su pokazala kako tijekom godine nisu prekoračene granične vrijednosti dušikova i sumpornog dioksida pa je s obzirom na njih kakvoća zraka u prvoj kategoriji.

'Višekratno smo pisali državnim institucijama, a putem veleposlanstva tražili smo i pomoć od Bosne i Hercegovine te Ruske Federacije, iz koje dolazi vlasnik rafinerije', podsjetio je župan Marušić, dodajući kako će nakon dobivenih godišnjih rezultata ponoviti pozive za pomoć.

Benzen se još ne mjeri

Naveo je i kako će se raditi na poboljšanju sustava dojave te pokušati uspostaviti suradnja s bosanskobrodskom rafinerijom. Kako brodska mjerna postaja ne mjeri koncentracije benzena, otvaranje ponuda za to mjerenje najavljeno je za početak idućeg mjeseca.

>> S. Brod: Zbog onečišćenja sastanak stožera

Ravnatelj Županijskoga zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković ponovio je da onečišćeni zrak najviše šteti ljudima koji imaju tegoba s dišnim i kardiovaskularnim sustavom. Zabrinjava najnoviji podatak o prekoračenju dopuštenih koncentracija lebdećih čestica jer one, ovisno o sastavu, mogu biti opasne i pridonijeti razvoju raka pluća, rekao je Cvitković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene