Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milovanovića zbog ratnog zločina traže već 14 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac izvijestio je o nekim detaljima optužnice koja je 1994. godine na Županijskom sudu u Osijeku podignuta protiv Željka Milovanovića, osumnjičenika za sudjelovanje u teškom ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića za kojim policija traga.

Milovanović je tad bio optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Baranje i za njim je raspisana međunarodna tjeralica jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu, koje ga još uvijek traži za to kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon nekoliko mjeseci bijega U Beogradu uhićen Željko Milovanović Slika nije dostupna Ubojstvo Pukanić Milovanović ukrao e-mail adresu studentu

Bio je optužen i za oružanu pobunu, no zajedno s ostalim optuženima za to djelo, bio je aboliran. Milovanović, rođen u Belom Manastiru 18. lipnja 1966., poznat pod nadimkom 'Gavro' i 'Crveni letač', poznat je i po tome što je činio niz kriminalnih radnji tijekom okupacije Baranje, a nakon završenog procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pobjegao je iz Baranje, kazao je Rožac. 

>> 'Milovanović je bio kokošar, ubijao je žene za 200 maraka'

>> Kod Doboja pronađena Milovanovićeva kaciga

>> Milovanović pobjegao deset minuta prije pretresa

Na upit kako je moguće da se optuženik za ratni zločin za kojim je raspisana tjeralica slobodno šetao Zagrebom, glasnogovornik Rožac nije imao komentara.

Milovanović je u petak u Doboju umakao policiji tek nešto prije policijske racije. Potraga za njim pokrenuta je temeljem suradnje s hrvatskom policijom, a pretragom objekata za koje se sumnjalo da ih je Milovanović koristio, policija je pronašla crnu kacigu 'identičnu onoj korištenoj tijekom likvidacije Pukanića i Franjića u Zagrebu', izvijestio je novinare jučer u Banja Luci voditelj Odjela za posebne istrage pri Posebnom tužiteljstvu Republike Srpske Darko Ilić.

Rekao je i kako je pronađena oprema poput ručnih radio-stanica, sustava za navigaciju te za praćenje osoba, desetak mobilnih telefona, novčanica vrijednosti 500 eura i jedan dokument, koji potvrđuje da je Milovanović boravio u SAD-u.

Hrvatska policija je jučer potvrdila da je utvrđen identitet počinitelja koji je na skuteru u dvorište NCL medija grupe u Vlaškoj ulici, 23. listopada dovezao eksplozivnu napravu, koja je usmrtila Pukanića i Franjića, no nje objavila ime.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene