Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BROJNE TEME RAZGOVORA

Milanović i Plenković odvojeno u Zagrebu razgovarali s Dodikom, posjet izazvao oštre reakcije

Predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković primili su odvojeno u srijedu u Zagrebu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske s kojim su razgovarali o stanju u susjednoj zemlji, njezinim euroatlantskim perspektivama i gospodarskim projektima.

Na sastanku predsjednika Milanovića i Dodika razgovaralo se o stanju u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, navodi se u tekstu priopćenja s Pantovčaka.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

"Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda", stoji u tekstu priopćenja.

"Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi", navodi se.

Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos, dodaje se iz Ureda predsjednika.

Plenković i Dodik o gospodarskoj suradnji i potpori RH europskom putu BiH

Premijer Plenković razgovarao je u Banskim dvorima s Dodikom o prometnom povezivanju Hrvatske i BiH s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica, priopćeno je iz premijerova ureda.

Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države, navodi se. Plenković je istaknuo važnost povratka prognanih Hrvata kao i zaštite njihove imovine.

Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija, dodaje se u tekstu priopćenja. Premijer Plenković je razgovor s Dodikom opisao kao "radni susret bez velike drame".

"Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem", rekao je Plenković.

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna. "To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u", istaknuo je.

"Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH", rekao je Plenković.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović ne misli da Dodik može učiniti puno po pitanju promijene izbornog zakona u BiH.

"Dug proces" 

"Milanović ga je prije svega pozvao kao najprominentnijeg člana, kao predstavnika srpskog naroda u BiH. Nakon ovoga on planira pozvati predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda. To će, po svemu sudeći biti Izetbegović i Čović. Bilo je puno negativnih reakcija na ovaj poziv, ali nakon ovog sastanka predviđen je zajednički sastanak sa tročlanim BiH Predsjedništvom.

Promijena izbornog zakonodavstva je dug proces. O njemu se govori godinama. Hrvati po postojećem izbornom zakonu nisu u mogućnosti legitimirati svog predstavnika u BiH političkim tijelima i to stvara problem. Hrvatima je prije 20 godina de facto oduzeta konstitutivnost.

To stvara Hrvatskoj geopolitički problem. BiH je meki trbuh putem kojeg se Hrvatska može destabilizirati. Hrvatska politika to ne može sama. Zato je potrebna pomoć i EU. No, oni za sada prije svega ne razumiju Balkan", javlja Ivana Petrović. 

Džaferović i Komšić: Milanović i Plenković griješe sastajući se s Dodikom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku najviših hrvatskih dužnosnika da se sastanu s Dodikom.

Nakon što je u utorak Dodikov ured najavio da će se on dan kasnije u Zagrebu odvojeno sastati s Milanovićem i Plenkovićem, Džaferović, koji je ujedno i predsjedatelj Predsjedništva BiH, na društvenim je mrežama objavio da se ti susreti ne mogu povezivati s Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posljedice.

"Riječ je o privatnom posjetu koji je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti", napisao je Džaferović.

Uz slične ocjene u srijedu mu se pridružio i Komšić istaknuvši kako je posebice problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH. Dodik je u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. rujna kao novoutemeljeni praznik pod nazivom "Dan srpskog jedinstva", izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći. “Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država", kazao je tom prigodom Dodik.

''Neće se ostvariti zamisao Miloševića i Tuđmana''

Komšić je u srijedu upozorio da je Dodik time još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu. "Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili", izjavio je Komšić aludirajući na sastanak dvojice tadašnjih čelnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije.

Točne teme tih razgovora nikada nisu do kraja obznanjene u javnosti, a srpski i većina hrvatskih političara tvrdi kako nije postojao nikakav čvrsti dogovor. Bošnjački političari uglavnom pak tvrde da su se dvojica čelnika dogovarala o podjeli BiH.

Reakcija Pantovčaka

Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH, objavio je u srijedu Ured hrvatskog predsjednika. ''Dva su nam glavna cilja stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata. Sugovornici su nam svi o kojima ovisi dogovor, a Dodik nekoga predstavlja'', rekao je izvor s Pantovčaka.

Izjava Zlatka Hasanbegovića

''Plenkovićeva Vlada prva je i posljednja vlada na svijetu koja je s entitetom RS kojoj je na čelu tada bio Dodik potpisala međunarodni ugovor'', poručio je zastupnik iz Kluba Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović i podsjetio da se tim ugovorom reguliralo pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu.

Hasanbegović je posebno upozorio da je Dodik jučer s Vučićem obilježio novi srpski blagdan – dan srpskog ujedinjenja i srpske zastave. ''Tada je jasno rekao da je cilj državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije, što znači stvaranje Velike Srbije praktički pred vratima Grada Zagreba'', istaknuo je Hasanbegović. Nada se da će Dodika Milanović i Plenković pitati kako misli oživotvoriti ''tu iluziju ujedinjenja te mu iznijeti hrvatske poglede na taj plan koji je nulti izvor svih problema od 1990. do danas''. Na pitanje ima li tema o kojima se može razgovarati s Dodikom, Hasanbegović je rekao da se sa svakim o svemu može razgovarati. ''Ali Dodik nije došao u bilo koju zemlju, nego u zemlju u kojoj ima puno simpatizera i poslovnih partnera'', zaključio je.

SDP-ovac Domagoj Hajduković rekao je da ga je iznenadio ovaj posjet, osobito ''jer je Dodik priznao da je za komadanje Bosne i Hercegovine''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene