Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZJAVA NA MARKOVU TRGU

Dodik nakon sastanka s Plenkovićem: "Ja ovdje nisam došao da bih klevetao ili podmetao, već da bismo surađivali"

Milorad Dodik u Zagrebu
Milorad Dodik u Zagrebu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milorad Dodik u Zagrebu Galerija 1/1 >>
Predsjednik Zoran Milanović sastao se s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na njegov poziv. Nakon Milanovića, Dodik je bio na sastanku s premijerom Plenkovićem nakon čega je dao izjavu za novinare na Markovu trgu.

"Izražavam zadovoljstvo s razgovorom, upoznao sam ih sa situacijom u BiH, a razgovarali smo i o infrastrukturnim projektima. Naša suradnja se odvija na najbolji mogući način. Zahvalni smo na predanoj podršci koju imamo od Hrvatske na našem putu u EU", rekao je Milorad Dodik u izjavi na Markovu trgu, nakon sastanka s Milanovićem u Uredu Predsjednika i Plenkovićem u Banskim dvorima. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

Kazao je kako je dogovorena izgradnja mosta na Savi kod Gradiške. "Dobio sam potvrdu premijera da će se se završiti sve na vrijeme i da će projekt biti završen kako je i predviđeno", napomenuo je. 

Kazao je da su se dogovorili o održavanju mostova na rijekama na granicama te da je bilo riječi i o problemu s migrantima. Njegov je stav da migrante u BiH ne žele.

"Migranti žele ući u EU, ali oni nama predstavljaju ozbiljan problem i morat ćemo rasteretiti BiH, pokazujemo deficit u rješavanju tog problema", rekao je. 

Komentirao je i političku situaciju u BiH, položaj Hrvata i Srba, te kritike Džaferovića i Komšića. Naime, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku najviših hrvatskih dužnosnika da se sastanu s Dodikom.

Odgovor na kritike 

"Ključno pitanje je funkcioniranje BiH. Nizom intervencija došlo je do urušavanja odonosa BiH. Danas vidimo pokušaje bošnjačkog naroda koji pokušava marginalizirati položaj Hrvata i Srba i uočili smo da je bošnjačka strana ona koja radi u interesu bošnjačke političke elite. 

Treba osigurati da konstitutivni narodi imaju prava predviđena ustavom, na način da se mijenja izborni zakon. Mi imamo dobru suradnju s Hrvatima, ali to nije na štetu Bošnjaku. 

Ja ovdje nisam došao da podmećem i da klevećem već da sugovornike upoznam sa svojim viđenjem situacije i da vidimo na koji način možemo surađivati", kazao je Dodik.

"Postoji mogućnost da svaki član Predsjedništva organizira posjete. Komšić je bio u Sjevernoj Makedoniji, pa nitko nije pravio galamu. Oni mogu sutra ovdje doći i razgovarati. Njihova komunikacija, njihov problem, pokazuju pravo lice Sarajeva. Ja ne želim ništa napraviti na njihovu štetu. Komšić je izabran bošnjačkim glasovima, no on štiti sve na štetu hrvatskog naroda u BiH. Ja ću ih pokušati informirati o ovim razgovorima, ako će htjeti čuti", dodao je. 

Rekao je da nikakve ratne odštete neće biti.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene