Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga poslodavaca zalaže se za uvođenje reda u svim aspektima poslovanja, pa tako i u plaćanje poreza.


Upozoravaju da bi se na danas objavljenom popisu poreznih dužnika mogli naći i oni koji nisu mogli podmiriti porezne obveze zbog dugovanja države ili objektivnih poslovnih okolnosti, rekao je vršitelj dužnosti predsjednika HUP-a Ivan Miloloža.

Vezani članci Popis žrtava Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Najtužniji popis: U Vukovaru otkrili spomenik s imenima svih poginulih u ratu, neke obitelji u cijelosti su izbrisane Cijena karte za zidine (Foto: Dnevnik.hr) Nakon više od dva mjeseca dobili smo odgovor Porezne uprave zašto se milijunska zarada od prodaje karata za dubrovačke zidine ne fiskalizira

>> Serveri preopterećeni: Svi žele znati tko su najveći porezni dužnici u Hrvatskoj!

>> Šefica Porezne na YouTubeu: Za ovo stanje kriva je bivša Vlada!

'Ako je porezni dug nastao zbog nepovoljnih poslovnih okolnosti ili dugovanja države poduzetnicima, a toga ima, onda se dugovanje može razumijeti', kaže Miloloža.

'Nasuprot tome, porezni dug koji je nastao svjesnim izbjegavanjem obveza koje je bilo moguće podmiriti potpuno je neopravdan', ističe čelnik HUP-a dodajući da za procjenu učinaka objave registra dužnika treba pričekati neko vrijeme.

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.Objava popisa omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

82.180 osoba duguje više od 15.000 kuna

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna. Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 13.066 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni dug doseže 4,4 milijarde kuna.

Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže oko 10 milijardi kuna. (HIna)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.