Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma zdravstva

Milinović: Na listi skupih lijekova i lijekovi za hepatitis B

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje idućeg će tjedna donijeti novu listu lijekova na koju će biti uvršteno 25 novih inovativnih lijekova, a među njima će na listu skupih lijekova ući i oni za liječenje hepatitisa B te biološki lijekovi za liječenje reumatoidnog artritisa, najavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

‘U proteklih sedam godina na listu lijekova uvršteno je ukupno 47 lijekova, a sada smo u nešto više od godinu dana uvrstili novih 47 inovativnih lijekova što je još jedan rezultat reforme zdravstva i racionalizacije sustava’, izjavio je Milinović na okruglom stolu ‘Zdravlje-lijekovi-etika’ u hotelu Antunović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Priopćila tvrtka U ljekarnama nestašica popularnog lijeka protiv bolova: Doznajemo razlog Ministar zdravstva Vili Beroš pad CEZIH-a Ministar Beroš otkrio zašto nije radio sustav za recepte i preglede: "Žao nam je što se ovo događa, ali nije neočekivano"

>> Od 1. siječnja u upotrebi elektronički recepti i naručivanje

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tihomir Strizrep pojasnio je da će na listu skupih lijekova biti uvršteno 11 inovativnih lijekova, među kojima i šest onkoloških, dok će se ostali naći na osnovnoj listi koja je za pacijenta besplatna te na dopunskoj listi za koju se plaća određena nadoknada. Strizrep je rekao i da su uslijed racionalizacije sustava rokovi plaćanja lijekova na recept smanjeni sa 300 dana prije godinu dana na 180 dana.

Predsjednica Hrvatske udruge inovativnih lijekova Nataša Kličko istaknula je pozitivni pomak koji se dogodio kod registracije lijeka u Hrvatskoj na koju se prije čekalo tri godine a danas godina dana, ali zato farmaceuti i dalje imaju problema kod uvrštavanja lijeka na listu lijekova jer se to čekanje oduži na tri, a u nekim slučajevima i pet godina.
Na skupu je naglašeno i kako su cijene lijekova u Hrvatskoj dosegnule donju granicu te ona više ne može biti odlučujućom za uvrštavanje nekog lijeka na listu lijekova, već je potrebno utvrditi nove parametre za to.

Farmaceutske tvrtke nezadovoljne su, kako se čulo, s novim ugovorom o etičkom oglašavanju lijekova kojim ih se obvezuje da izdvajaju tri posto prihoda u posebni fond HZZO-a za edukaciju liječnika. Radi se o novcu kojim su farmaceuti dosad liječnicima direktno podmirivali troškove edukacije i putovanja na kongrese, a u Ministarstvu taj potez objašnjavaju namjerom sprečavanja korupcije. Prema Milinovićevim riječima, ugovor je dosad potpisalo 20 farmaceutskih tvrtki
Osvrćući se na to prof. Igor Aurer iz Zavoda za hematologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Zagreb naglasio je kako je obveza svakog liječnika specijaliste daljnja edukacija i praćenje novosti u medicini koje se predstavljaju upravo na kongresima. Kako ta sredstava liječnicima ne može osigurati država prisiljeni su se obraćati farmaceutima koji su to voljni učiniti, rekao o Aurer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene