Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mir i stabilnost

Milanović u Egiptu: "Hrvatska živi od sigurnosti. Svatko u Europi tko to ne razumije radi nam štetu"

Milanović u Egiptu
Milanović u Egiptu Foto: Ured predsjednika
Hrvatska živi i od mira i stabilnosti, zarađuje na tome, i stoga ne smije zauzimati strane bez dovoljno razmišljanja, rekao je u nedjelju u Egiptu predsjednik Zoran Milanović.

Zoran Milanović je u izjavi novinarima na mjestu bivšeg izbjegličkog logora hrvatskih izbjeglica u El Shattu kazao da Egipat ima nezamislive sigurnosne mjere za hrvatske pojmove pa je tako i za njegov posjet organiziran ogroman broj policajaca.

"To je naprosto nevjerojatno, bude ti neugodno. Ovdje je sve fokusirano na sigurnost zato što sigurnosti nema na način na koji se ona u Hrvatskoj doživljava, zdravo za gotovo."

"Mi kao država živimo od mira i stabilnosti", rekao je predsjednik aludirajući na turizam.

"I svatko u Europi tko to ne razumije ili se ponaša suprotno posredno radi štetu i nama. A moj posao i moj platni razred je da brinem o interesima Hrvatske. Tek onda sve drugo dolazi na red", naglasio je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović OPLELI PO PREDSJEDNIKU Ukrajina reagirala na Milanovićeve izjave: "Bi li s takvom retorikom '90-ih mogao postati predsjednik?"

Milanović je u subotu navečer razgovarao s egipatskim ministrom turizma o velikom hrvatskom iskustvu u tom sektoru.

"To je ogroman potencijal i za naše konzultantske firme koje imaju znanje", rekao je predsjednik, kazavši da egipatski ministar „prepoznaje da Hrvatskoj postoji pamet" u turizmu.

"Egipat godišnje posjeti deset, a Hrvatsku dvadeset milijuna ljudi. Hrvatska je čudovište turističko i tu se već akumuliralo znanja i iskustva koje ima neku vrijednost", rekao je predsjednik.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Lozančić ostaje Promjene na Pantovčaku: Milanović ima novog savjetnika za obranu

Milanović u Egiptu Milanović u Egiptu (Foto: Ured predsjednika)

Sigurnost je hrvatski kruh

Milanović je kazao kako Hrvatska u Egipat izvozi samo sirovine, velikom većinom drvo, te kako je donedavno imala ogroman suficit s arapskom zemljom dok nije počela uvoziti energente, nakon čega je nastao deficit.

"Ali zato Hrvatska ima turizam koji debelo naplati. Zato su nam mir i međunarodna stabilnost važni, jedino je život važniji od toga", nastavio je predsjednik.

Upozorio je na opasnost da se to poremeti i da bi stoga volio da ljudi shvate da ne zauzimaju strane naprečac, bez dovoljno razmišljanja.

Hrvatska svoju sigurnost naplaćuje i od toga živi: od sigurnosti, povijesti i ljepote. Stalno treba imati na da joj je to kruh, kazao je Milanović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "curb your enthusiasm" Milanović pojasnio izjavu o Kosovu i poslao poruku Srbiji: "Shvatit će da je prevarena ljubavnica"

Predsjednik se nakon posjeta El Shattu sastao s Upravom Sueskog kanala, a u ponedjeljak će se sastati s egipatskim kolegom El-Sisijem.

Očekuje ga i susret s glavnim tajnikom Arapske lige, panarapskom organizacijom utemeljenom 1945. godine, kojoj je sjedište u Kairu

Hrvatski predsjednik trebao bi u egipatskoj prijestolnici sastati i s premijerom Mustafom Madbulijem i predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Hanafijem Gebalijem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene