Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radni posjet

Milanović u četvrtak s britanskim premijerom Cameronom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović boravit će u radnom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i sastati se s predsjednikom britanske vlade Davidom Cameronom, priopćio je Ured premijera.

Premijer Milanović će također sudjelovati na promociji slogana Hrvatske turističke zajednice (HTZ) "Full of Life" na riječnom kruzeru Erasmus.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Izbjeglička kriza ali i pitanje budućnosti Velike Britanije u Europskoj uniji mogle bi biti među temama najavljenog susreta dvojice premijera, a britanski čelnici vjeruju da im upravo izbjeglička kriza koja se poput cunamija obrušila na EU daje dodatne argumente za promicanje njihove agende.

Tako britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond tvrdi da će trenutna migrantska kriza pomoći njegovoj zemlji u zahtjevima za reformom pravila EU-a o slobodi kretanja. "Europa se suočava s izazovom velikog priljeva migranata i ta činjenica je skrenula pozornost ljudi kao nikada do sada na izazove koje migracije tog opsega predstavljaju. I upravo to je cijelo vrijeme naš argument", kazao je Hammond.

Britanski premijer je trebao posjetiti Hrvatsku 18. lipnja, kada je boravio u posjetu Sloveniji, ali je hrvatski premijer tada bio u posjetu Japanu.

Rekordno visok broj imigranata koji dolaze u Veliku Britaniju

Cameron je prigodom susreta sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom predstavio reforme koje njegova vlada, koja je i najavila i referendum o ostanku ili izlasku iz Europske unije, predlaže zemljama članicama EU-a.

Hrvatski premijer je o prijedlozima Camerona da neke od ovlasti vrati u nacionalno okrilje razgovarao telefonski i tada izjavio da za "njegova stajališta ima dosta razumijevanja".

"Dakle, daljnje širenje ovlasti Europske komisije, cijela i slobodna Europe, toga je dosta. Ovo što sad imamo treba utvrditi, učvrstiti, a daljnje predavanje ovlasti europskoj birokraciji, uz sve dužno poštovanje, ja nisam za to. Mi imamo državu, a ta država mora imati srce i pluća", rekao je Milanović u lipnju.

Najnovije ankete pokazuju da je britanska javnost podijeljena oko Brexita, izlaska Velike Britanije iz EU-a. U anketi za The Times hoće li glasači na povijesnom referendumu odabrati izlazak ili ostanak u bloku 28-orice, većina ispitanika je glasala za izlazak iz Unije, ali druga anketa, za Huffington Post, pokazuje da je tijesna većina ipak za ostanak u EU-u.

U međuvremenu Cameron i dalje pokušava s Bruxellesom ispregovarati predložene reforme koje bi omogućile ostanak Velike Britanije. Obećao je da će referendum održati do kraja 2017., a neka novinska izvješća govore da bi se mogao čak održati u travnju 2016.

Novoizabrani šef britanskih laburista Jeremy Corbyn je prije nekoliko dana kazao da "usprkos rezervama prema nekim aspektima vladanja EU-a ne podržava vječito podgrijavanje neprijateljstva prema Europi, neprijateljstva koje je u ovom stoljeću dobilo na snazi i utjecaju".

Cameron, tvrdi Corbyn, riskira izolaciju Velike Britanije i to ne samo od Europe već postoji i rizik da Britanija izgubi utjecaj i mjerodavnost u svim svjetskim forumima. Laburisti će, poručio je, podržati članstvo u Europskoj uniji koja se zalaže za demokraciju, ljudska prava, međunarodnu solidarnost i 'fair play' za radnike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene